"Fake news" despre Egipt! Jurnaliști turci arestați la Cairo

215

Articole recomandate

Autoritățile egiptene au acuzat miercuri seară patru angajați ai agenției turce de presă Anadolu, arestați în aceeași zi la Cairo, că au difuzat "știri false" despre Egipt, notează AFP, conform News.ro. Într-un comunicat transmis miercuri seară, ministrul egiptean de Interne a estimat că biroul agenției turce este o fațadă pentru "o bază de hackeri (...) a cărei scop este de a difuza știri false". Potrivit ministerului, angajații reținuți lucrează "cu scopul de a deforma imaginea" Egiptului.

Patru angajați, trei egipteni și un turc, ai biroului agenției din Cairo, au fost puși sub urmărire penală, potrivit ministrului de Interne. Cetățeanul turc Hilmi Balci este responsabilul financiar și administrativ al biroului agenției Anadolu la Cairo, potrivit agenției.

Ministrul turc al Afacerilor Externe a anunțat că a comunicat miercuri că l-a convocat pe însărcinatul egiptean cu afaceri la Ankara pentru a-i cere explicații. Și directorul de comunicare al președinției turce, Fahrettin Altun, a vorbit despre "un act ostil" care arată "neputința autorităților egiptene".

De la destituirea în 2013 a președintelui Mohamed Morsi, membru în Frăția musulmană, și sosirea la putere în Egipt a președintelui Abdel Fattah al-Sissi, relațiile dintre Cairo și Ankara sunt tensionate, în timp ce frăția musulmană a fost interzisă în Egipt de atunci.

Statele Unite, aliatul celor două țări, au indicat miercuri că dacă arestările au fost confirmate, Washington solicită "guvernului egiptean să elibereze jurnaliștii pentru a face loc unei prese libere și deschise". Comitetul pentru protejarea jurnaliștilor (CPJ), cu sediul la New York, a estimat într-un comunicat că "jurnaliștii care lucrează în Egipt nu trebuie să o facă cu frica de a fi folosiți pentru a marca puncte în înfruntarea politică dintre țări". Autoritățile trebuie să-i elibereze imediat pe angajații Anadolu arestați", a adăugat CPJ, solicitând liderilor de la Cairo să "înceteze să folosească acuzațiile de "știri false" cu scopul de a hărțui și a reduce la tăcere mass-media".

Egiptul ocupă al treilea loc în lume în ceea ce privește numărul de jurnaliști închiși, după China și Turcia, potrivit CPJ.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Duminică, 22 Decembrie 2019
Stire din Actual : Turcia, sufocată de refugiați sirieni!
Duminică, 29 Decembrie 2019
Stire din Fun : Mozaic de Cartea Recordurilor, în Egipt
Duminică, 22 Decembrie 2019
Stire din Sport : Bogdan Stancu, GOLGHETER în Turcia
Pagina a fost generata in 0.4731 secunde