Conform Transparency International

Fenomenul corupției continuă să devasteze societăți din întreaga lume

941
1
Fenomenul corupției continuă să devasteze societăți din întreaga lume - mita1-1354717679.jpg
Fenomenul corupției continuă să devasteze societăți din întreaga lume, arată Indicele de Percepție al Corupției 2012, publicat, ieri, de Transparency International (TI), organizație cu sediul la Berlin. 


Două treimi din cele 176 de țări clasificate conform indicelui în 2012 au obținut un scor mai mic de 50 de puncte, pe o scară de la 0 (percepute ca fiind foarte corupte) la 100 (percepute ca fiind foarte curate), ceea ce arată faptul că insti-tuțiile publice trebuie să fie mai transpa-rente și oficialii mai responsabili, comen-tează organizația într-un comunicat postat pe site-ul său. 

România se situează pe locul 66, cu un scor de 44 de puncte, la egalitate cu Kuweit și Arabia Saudită, precedată de Lesotho și Ghana, dar urmată de Brazilia. Acest rezultat indică un progres față de anul trecut, când țara noastră a ocupat în acest clasament locul 75, cu un punctaj de 3,6 pe o scară de la 0 la 10. Anul trecut, TI a folosit o scară de la 0 la 10 pentru a prezenta Indicele de Percepție al Corupției.

În clasamentul pe 2012, Danemarca, Finlanda și Noua Zeelandă se află la egalitate pe primul loc, cu scoruri de 90, ajutate de accesul puternic la sistemele de informații și de normele care reglementează comportamentul persoanelor aflate în funcții publice, notează organizația într-un comunicat postat pe site-ul său.

Afganistanul, Coreea de Nord și Somalia se agață din nou de treapta de jos a indicelui. În aceste țări, comentează TI, lipsa de leadership responsabil și de instituții publice eficiente subliniază necesitatea de a lua o poziție mult mai puternică împotriva corupției.

Țările ce au un scor mic în Indicele de Percepție a Corupției 2012 includ, de asemenea, țările din zona euro, cele mai afectate de criza financiară și economică. Anul acesta, Italia și Grecia se situează pe locurile 72 și respectiv 94, cu 42 și respectiv 36 de puncte, după ce în clasamentul precedent au ocupat locurile 3 și 14. Italia se situează la egalitate cu Tunisia, cu 41 de puncte, în timp ce Grecia are un indice de percepție a corupției echivalent cu cel al Columbiei, remarcă AFP.

Printre țările recent afectate de criza datoriilor, Irlanda (25), Spania (30) și Portugalia (33) obțin un scor mai ridicat de 60 de puncte. Mai puțin afectate de criză, Germania și Franța se clasează pe locurile 13 și respectiv 22, cu un scor mai mare de 70.

v v v

Transparency International a avertizat în mod constant Europa să caute o cale de a diminua riscurile de corupție în sectorul public pentru a face față crizei financiare, solicitând eforturi consolidate pentru a asigura instituțiile publice împotriva corupției. 


Comentează știrea

admirator
6 decembrie 2012
al naibii progres...

si daca altii stau si mai rau e motiv sa-i acceptam pe alde "Fura, da' ne da si noua?" Vedeti unde puneti stampila pe 9 decembrie... Si nu mai faceti prostia sa nu va prezentati la sectiile de votare, sa puna altii stampilele unde vor, in numele vostru!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2369 secunde