Fermierii constănțeni își trag tractoare cu aer condiționat

723
După o scurtă plimbare printre standurile celei de-a XVI-a ediții a Expo Agroutil, realizezi la ce nivel tehnologic uimitor a ajuns agricultura. Tractoarele moderne sunt mai confortabile decât un automobil low-cost de familie și mai scumpe decât o limuzină de lux.
Evident, agricultura noastră nu este încă atât de avansată, drept dovadă stând sistemul inexistent de irigații și nivelul redus de tehnologie aplicată în recoltarea și înființarea culturilor.
Astfel de utilaje, al căror preț pornește de la 70.000-80.000 euro, sunt deja de modă veche în țări precum Germania sau Olanda. Însă situația pare să se schimbe și la Constanța. Surprinzător, expozanții spun că cererea este extrem de ridicată. "La nivelul județului Constanța, nu facem față acum la numărul mare de comenzi. Agricultorii au contractat fonduri structurale și naționale, prin intermediul programelor de finanțare, și acum investesc puternic în utilaje moderne", spune un participant la târg.
Și nu vorbim de utilaje second-hand sau de slabă calitate, ci de tractoare de până la 300.000 euro și semănători de 90.000-100.000 euro.
În plus, după cum spun și oficialii Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură (CCINA) Constanța, organizatorul Expo Agroutil, pentru 2008 se prevede o recoltă extrem de bogată, în caz că seceta nu lovește iarăși, motiv pentru care fermierii au tot interesul să facă investiții și să încerce să își revină după dezastrul din 2007.
"Peste 240 de firme sunt reprezentate la această ediție a târgului. Efortul mare pe care expozanții îl depun pentru a transporta aceste utilaje arată cât de importantă este agricultura din Constanța și ce potențial enorm de dezvoltare există aici. Este un semn bun că Expo Agroutil a ajuns al doilea eveniment de profil din țară, ca mărime, după Indagra", spune Mihai Daraban, președintele CCINA Constanța.
Expo Agroutil 2008 se desfășoară în perioada 11-14 iunie, la complexul Perla din stațiunea Mamaia, atât la interior cât și la exterior. Suprafața estimată este de peste 1.300 metri pătrați.
Târgul este împărțit în mai multe saloane secundare (produse agro-alimentare ecologice și tradiționale, flori și decorațiuni de casă&grădină, apicultură).
O componentă importantă a expoziției este cea de finanțare, fiind prezente mai multe bănci și instituții financiare nebancare, printre care și Fondul Național de Garantare a Creditului Agricol.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6477 secunde