Finlanda și Suedia vor să adere la NATO cât mai repede

73
Finlanda și Suedia vor să adere la NATO cât mai repede - finlandasuedia-1650980271.jpg

Articole de la același autor

Finlanda și Suedia își vor exprima împreună dorința de a adera la NATO în luna mai, au informat luni ziarele Iltalehti din Finlanda și Expressen din Suedia, citând surse apropiate subiectului, potrivit Reuters.


În ciuda cooperării strânse cu Alianța Nord-Atlantică, îndeosebi de când Rusia a anexat Crimeea în 2014, ambele țări nordice au ales să rămână în afara organizației. Dar invadarea Ucrainei de către Rusia a forțat Suedia și Finlanda să examineze dacă neutralitatea lor militară este cel mai bun mijloc de a asigura securitatea națională.


Potrivit Iltalehti, liderii Finlandei și Suediei plănuiesc să se întâlnească la data de 16 mai și după aceea să anunțe public planurile de a aplica pentru a se alătura NATO.


Ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, a refuzat să comenteze, dar a ținut să precizeze că ar prefera ca Finlanda și Suedia să facă alegeri similare.


Cotidianul suedez Aftonbladet a raportat, citând surse apropiate guvernului suedez, că SUA și Marea Britanie au promis Suediei o prezență militară sporită, exerciții militare mai aprofundate și sprijin politic puternic din partea țărilor NATO pentru procesul de aderare



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6296 secunde