Finlanda și Suedia vor să adere la NATO cât mai repede

54
Finlanda și Suedia vor să adere la NATO cât mai repede - finlandasuedia-1650980271.jpg
Finlanda și Suedia își vor exprima împreună dorința de a adera la NATO în luna mai, au informat luni ziarele Iltalehti din Finlanda și Expressen din Suedia, citând surse apropiate subiectului, potrivit Reuters.


În ciuda cooperării strânse cu Alianța Nord-Atlantică, îndeosebi de când Rusia a anexat Crimeea în 2014, ambele țări nordice au ales să rămână în afara organizației. Dar invadarea Ucrainei de către Rusia a forțat Suedia și Finlanda să examineze dacă neutralitatea lor militară este cel mai bun mijloc de a asigura securitatea națională.


Potrivit Iltalehti, liderii Finlandei și Suediei plănuiesc să se întâlnească la data de 16 mai și după aceea să anunțe public planurile de a aplica pentru a se alătura NATO.


Ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, a refuzat să comenteze, dar a ținut să precizeze că ar prefera ca Finlanda și Suedia să facă alegeri similare.


Cotidianul suedez Aftonbladet a raportat, citând surse apropiate guvernului suedez, că SUA și Marea Britanie au promis Suediei o prezență militară sporită, exerciții militare mai aprofundate și sprijin politic puternic din partea țărilor NATO pentru procesul de aderareArticole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8914 secunde