„Fit for 55”, un demers îndrăzneț privind renovarea clădirilor, care împarte Europa în două

169
„Fit for 55”, un demers îndrăzneț privind renovarea clădirilor, care împarte Europa în două - fondfitfor55-1626286305.jpg

Articole de la același autor

Comisia Europeană a elaborat „Fit for 55”, un megapachet de politici menite să reducă emisiile de CO2 cu 55% până în 2030. Este vorba despre 12 politici care vizează energia, industria, transportul sau încălzirea clădirilor. Pachetul va schimba legislaţia în vigoare şi deja a încins spiritele la nivelul ţărilor din blocul comunitar.

„Fit for 55” este un demers îndrăzneţ al Comisiei Europene, dar guvernele europene se tem de provocările pe termen lung privind reducerea emisiilor de CO2. Pentru a se realiza acest deziderat este nevoie de o schimbare radicală de legislaţie. Emisiile din domeniul transporturilor reprezintă un sfert din totalul înregistrat la nivelul U.E. Clădirile produc o treime din emisiile înregistrate la nivelul blocului, în contextul în care, la fel ca în cazul agenţilor economici, multe case europene se încălzesc cu combustibil fosil. Prin „Fit for 55” vor fi atinse noi ţinte de eficienţă energetică şi va fi extins programul de „carbon trading” și pentru clădiri. Însă noile măsuri ar putea pune din nou presiune pe relația U.E. cu țările membre. Acestea vor fi nevoite să înceapă lucrări de renovare costisitoare în sectorul public, dar și să se confrunte cu furia proprietarilor de locuințe și chiriașilor care se vor vedea în situația de a plăti facturi mai mari la căldură.

Guvernele se tem, în special, de propunerea comisiei pentru un sistem de plafonare și schimb de carbon, care ar obliga furnizorii de căldură pe bază de combustibili fosili să cumpere permise pentru emisiile lor, ceea ce ar putea crește și prețurile la energie. Criticii acestor propuneri, inclusiv premierii Poloniei, Sloveniei, Letoniei și Luxemburgului, spun că toate costurile crescute vor fi plătite de cei mai săraci. Franța este și ea circumspectă cu privire la felul în care vor crește prețurile la nivel local, mai ales după protestele masive ale Vestelor Galbene, ca răspuns la creșterile de taxe la benzină din 2018.

Țintele crescute de eficiență au împărțit statele UE în două tabere

Noile măsuri ar trebuie să crească puternic presiunea pe statele membre pentru a începe implementarea unor politici ambițioase de renovare pentru a atinge țintele europene. Pachetul „Fit for 55” ar trebui să aducă ținta de eficiență energetică a blocului de la 32,5% la 37% și să dubleze obligațiile anuale de economie de energie ale țărilor membre, care vor crește de la 0,8% la 1,5% - țările vor trebui să își reducă consumul cu acea valoare în fiecare an. O versiune inițială a directivei propunea inclusiv renovarea tuturor clădirilor publice, de la spitale locale până la primării, teatre municipale și locuințe publice.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4592 secunde