FMI a deblocat 507 milioane de euro pentru România

318
FMI a deblocat 507 milioane de euro pentru România - fmi-1324395161.jpg

Fondul Monetar Internațional a anunțat la începutul acestei săptămâni că a deblocat 507 milioane de euro pentru România, care a refuzat suma pentru moment, preferând să o păstreze în rezervă, relatează Agerpres.
Consiliul de Administrație al instituției cu sediul la Washington a dat undă verde pentru vărsarea acestei sume către București, în cadrul unui acord de 3,6 miliarde de euro convenit în martie, se arată într-un comunicat al FMI.
Însă "autoritățile (române) au precizat că vor continua să considere acordul ca fiind un acord de tip preventiv și că, prin urmare, nu intenționează să tragă banii", a precizat FMI.
Economia României a intrat în recesiune în 2009 pe fondul crizei mondiale. Un plan de finanțare de 20 de miliarde de euro din partea FMI, Uniunii Europene și Băncii Mondiale a fost necesar pentru a permite statului să facă față crizei, reamintește Agerpres.
România a realizat progrese considerabile, dar au sporit riscurile, din cauza turbulențelor financiare din zona euro, a declarat David Lipton, director adjunct al FMI, în comunicatul transmis de instituție după ce FMI a aprobat cea de-a treia evaluare în cadrul acordului de precauție.
"România a realizat progrese considerabile sub programul sprijinit de Fondul Monetar Internațional. Implementarea politicilor rămâne solidă și toate țintele programului au fost îndeplinite. A revenit creșterea economiei, în timp ce inflația a scăzut. Totuși, au sporit considerabil riscurile din cauza turbulențelor financiare din zona euro. Angajamentul continuu pentru reformarea economiei este crucial pentru a face față incertitudinilor actuale", a afirmat David Lipton.
"Autoritățile sunt în grafic pentru a îndeplini țintele fiscale pentru 2011, iar bugetul pe 2012 ar trebui să ducă la un deficit mult sub 3% din PIB anul viitor. Sunt binevenite planurile referitoare la problemele cronice din sectorul sănătății și de îmbunătățire a administrării fiscale.
Sunt, de asemenea, necesare progrese suplimentare pentru îmbunătățirea absorbției fondurilor UE. Eforturi suplimentare pentru reformarea companiilor de stat, împreună cu o reglementare sporită și o politică de prețuri orientată către piață vor fi esențiale pentru reducerea arieratelor, îmbunătățirea eficienței economice și sprijinirea creșterii", a afirmat oficialul FMI.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5083 secunde