Fobia, traumă a evenimentelor din trecut

1331
Multe persoane au fobii, temeri intense și iraționale legate de anumite obiecte sau situații. Cu siguranță ați auzit de teama de înălțimi - acrofobia, teama de foc - arsonfobia, de dentist - dentofobia sau frica de tunete și fulgere - brontofobia. Și dacă nu, vă spunem noi câteva: bibliofobia - frica de cărți, coulrofobia - frica de clovni, erotofobia - frica de sex sau de a pune întrebări despre sex, gerascofobia - frica de a îmbătrâni.

"Îmi este teribil de frică să traversez strada dacă nu este semafor. Senzația este îngrozitoare când văd mașinile circulând pe șosea și, dacă pun piciorul pe stradă, mă simt prinsă ca în capcană. Transpir și simt cum inima îmi iese din piept în acele momente. Dacă cineva dorește să vorbească atunci când traversez strada devin foarte irascibilă și nu mă pot controla. Îmi imaginez cum mă calcă mașina, îmi pierd controlul, mă înspăimânt și clachez. Nu mi-e teamă să merg cu mașina, ci doar să traversez strada dacă nu este semafor". Acesta este un caz tipic de fobie și se numește dromofobie.

Fobiile au debutul în adolescență
Fobia reprezintă o teamă patologică, obsesivă de un anumit obiect sau situație, nu poate fi explicată sau raționalizată și scapă controlului voluntar. În fața stărilor de anxietate se constituie, de cele mai multe ori, conduite de apărare cum sunt conduita de evitare, găsirea unui truc sau diferite stratageme securizante. Fobia nu este doar teama excesivă, este o teamă irațională.
Fobia impune individului forme de reacții specifice care nu sunt altceva decât mecanisme de descărcare tensională. "Fobicul proiectează în exterior drama sa, mergând până la o adevărată negare a lumii sale interioare, imaginare, rămânând, însă, în permanență, prizonierul ei", relatează psihologul Ana-Maria Nedelcu.
Procesul fobic are o anumită tendință de organizare, de la frica intensă, până la includerea altor obiecte, ființe și fenomene.
Fobia este întâlnită mai frecvent la femei, însă tot bărbații sunt cei care apelează mai des la ajutor de specialitate. Fobiile au, de obicei, debutul în adolescență, dar pot apărea și la maturitate.

Fobicii conștientizează teama lor, dar nu o pot controla
Este, într-un fel, normal să ne temem de reptile, cutremure sau trăznete, însă nu orice spaimă de moment poate fi catalogată drept fobie.
Pot apărea fenomene de derealizare, cum ar fi sentimentul că lucrurile se desfășoară ca într-un film, într-un plan ireal, fenomene de depersonalizare, cum ar fi sentimentul că nu ești cu totul acolo, precum și senzația de pierdere a controlului.
Există o serie de manifestări fizice ce însoțesc senzația de frică, indiferent de tipul ei: accelerarea bătăilor inimii sau palpitații, creșterea frecvenței respirației sau senzația de disconfort toracic, transpirații, greață sau disconfort abdominal, senzația pierderii echilibrului, amețeli, vertij, tensiune musculară, înțepături ale membrelor. În toate aceste situații, persoana percepe teama ca fiind exagerată și irațională, însă nu o poate controla.
Persoanele cu fobii ajung să stea mereu în casă pentru a evita obiectul fobic. "De abia atunci când situația scapă de sub control, când cei din jur se alarmează de amploarea comportamentelor de evitare, este posibil ca persoana fobică să facă apel la ajutor de specialitate", ne relatează psihologul.

Psihoterapie pentru a scăpa de fobie
Peste 50 la sută dintre adulți au măcar o frică specifică: de șerpi, păianjeni, șobolani sau de cutremure.
Pentru fobiile simple, cea mai indicată cură este psihoterapia. Psihologul ne dezvăluie principiul terapeutic: "Dacă îi este frică de șerpi, îi pun să socializeze cu șerpi. Pacientul trebuie să-și învingă teama pentru a scăpa de ea".
În prezent, nu există dovada certă a eficienței unui tratament medicamentos, însă uneori pot fi prescrise anumite medicamente pentru a ajuta la reducerea intensității simptomelor anxietății, cum ar fi antidepresivele. În unele situații, psihoterapia se combină cu tratamentul medicamentos.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0525 secunde