Fondatorul sectei Aum, condamnat la moarte pentru organizarea atacului cu gaz sarin, executat prin spânzurare

235
Fondatorul sectei Aum, condamnat la moarte pentru organizarea atacului cu gaz sarin, executat prin spânzurare - mddkmjjkyzq1zwq5otyzn2zkzjljmtk1-1530860721.jpg

Articole recomandate

Shoko Asahara, fondatorul sectei Aum, condamnat la moarte pentru organizarea atacului cu gaz sarin la metroul din Tokyo din martie 1995, a fost executat vineri prin spânzurare, informează agenția Kyodo, citând surse confidențiale. Știrea a fost difuzată și de televiziunea niponă NHK, preluată de Reuters, relatează Agerpres.


Gazul sarin este o armă chimică dezvoltată inițial de naziști.


Asahara, al cărui nume real era Chizuo Matsumoto, a fost primul executat dintr-o serie de 13 persoane condamnate la moarte prin spânzurare pentru atacurile soldate cu 13 morți și cu peste 6000 de victime afectate de gazul neurotoxic. Presa japoneză citată de AFP afirmă că au mai fost executați încă șase membri ai sectei Aum.

Secta Aum Shinri Kyo (Adevărul Suprem Aum), fondată de Asahara în 1987, propovăduia o religie apocaliptică, cu influențe budiste și hinduiste, iar la apogeul succesului avea cel puțin 10.000 de membri în Japonia și în străinătate, inclusiv absolvenți ai unor universități nipone de elită. Discipolii lui Asahara au comis o serie de crime, între care atentatele simultane cu sarin din martie 1995. În total, ei au ucis 27 de oameni.

Aum a folosit prima oară sarin în 1994, în orașul Matsumoto; atunci, au murit opt oameni și au fost afectați câteva sute.


Shoko Asahara era convins că Statele Unite vor ataca Japonia și o vor transforma într-un deșert nuclear. În 1990, a candidat fără succes pentru un loc de deputat.

Unii activiști și una din fiicele sale au cerut să nu fie executat, ci tratat ca bolnav mintal și fizic, dar solicitările în acest sens au fost respinse atât de instanțe, cât și de centrul penitenciar din Tokyo.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5283 secunde