Francofonia s-a lărgit: Armenia membru deplin, Qatar asociat

227
Francofonia  s-a lărgit: Armenia membru deplin,  Qatar asociat - 101322361662236257-1350248400.jpg

Articole recomandate

Francofonia s-a lărgit, sâmbătă la Kinshasa, acordându-i Armeniei statutul de membru deplin al organizației, cel de observator Uruguayului și făcând să intre Qatarul direct ca membru asociat, ceea ce a creat polemică, potrivit unor surse concordante, citate de AFP. 


OIF are acum 57 de membri, dintre care trei asociați și 20 de observatori. Aceste decizii, luate la al 14-lea sommet al organizației ce a avut loc la Kinshasa, nu au fost anunțate public.

"Armenia a trecut de statutul de membru asociat la membru deplin", a declarat o sursă din cadrul Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), potrivit căreia "Uruguayul, care a cerut să devină observator, a devenit".

În ceea ce privește Qatarul, el a intrat direct în organizație ca "stat asociat", fără să treacă prin cel de "observator", așa cum este de obicei regula, a explicat această sursă. Intrarea Qatarului a provocat polemică, potrivit unei surse apropiate Ministerului francez al Francofoniei.

Polemica s-a axat pe legitimitatea Qatarului, care nu este francofon, de a intra în OIF. Unii participanți și-au exprimat de asemenea îngrijorarea față de ambiția acestei țări de a-și dezvolta în continuare influența în Africa de Vest musulmană și mai ales tendința ei de a finanța școli religioase care uneori iau locul celor în limba franceză.

Potrivit aceleiași surse, "au fost negocieri foarte dure asupra Qatarului. Dar cei din Qatar au făcut un lobby foarte eficient pe lângă diferite țări, mai ales africane". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2713 secunde