GALERIE FOTO / Primele imagini dintr-un mormânt vechi de 4.400 de ani descoperit recent în Egipt

399

Articole recomandate

Un mormânt descoperit recent în Egipt s-a dovedit a fi locul de veci a unui preot de rang înalt care, potrivit arheologilor citați de Washington Post, își iubea foarte mult mama.


"A menționat aproape peste tot numele mamei lui", a declarat Mostafa Waziri, secretar general al Consiliului Suprem pentru Antichități din Egipt, arătând spre zeci de inscripții, statui și desene.


Fotografiile și imaginile video cu mormântul vechi de 4.400 de ani demonstrează starea excepțională în care acesta s-a conservat. Waziri a dezvăluit, potrivit Reuters, că "este prima descoperire de acest fel din ultimii zeci de ani".


Numele preotului este Wahtye și a trăit în timpul celei de-a Cincea Dinastii Egiptene, sub Regele Neferirkare, spun experții. Cripta în care a fost înmormântat este lungă de 10 metri, lată de 10 și tot la fel de înaltă. Aceasta a fost descoperită în regiunea Saqqara, la sud de Cairo. Are două niveluri și conține zeci de statuete și desene colorate, care îl înfățișează pe preot alături de familie.


Multe artefacte rămân încă ascunse în subsolul criptei, crede Waziri. Acesta crede că tot aici s-ar afla și sacrofagul preotului. Arheologii au început, sâmbătă, să facă săpături, pentru a le scoate la suprafață.


Waziri a explicat că această criptă  este specială, pentru că a fost aproape perfect conservată. La fel și desenele de pe pereți, care au culoarea aproape intactă, după 4.400 de ani.


Cea de-a Cincea Dinastie Egipteană a fost la putere între 2500 și 2350 î.Hr.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8422 secunde