Gazprom a avut în iulie cea mai mică producție zilnică din 2008 încoace

120
Gazprom a avut în iulie cea mai mică producție zilnică din 2008 încoace - gazprom-1659444607.jpg
Producția zilnică de gaz a companiei Gazprom a ajuns în iulie la cel mai scăzut nivel din 2008 încoace, în ciuda faptului că gigantul rus se laudă că și-a crescut semnificativ exporturile către China, arată o analiză realizată de Bloomberg pe baza datelor publicate luni.
 

Încetinirea producției vine ca urmare a deteriorării relațiilor dintre Rusia și Uniunea Europeană după invazia rusă din Ucraina, în condițiile în care sunt temeri că Moscova ar putea provoca o criză energetică în Europa prin întreruperea aprovizionărilor cu gaz.

Monopolul controlat de Kremlin a redus săptămâna trecută livrările de gaz prin principalul gazoduct către Europa - Nord Stream 1 - la doar 20 la sută din capacitate. Gazprom susține că acest lucru se datorează unor probleme de întreținere a turbinelor, dar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că nu există niciun motiv tehnic justificabil pentru această reducere și a avertizat că trebuie să ne pregătim pentru situația cea mai rea în criza energiei.


Temerile sunt că Putin ar putea închide robinetul de gaz în timpul lunilor critice de iarnă în care se înregistrează un consum ridicat de energie, iar UE a recomandat săptămâna trecută statelor membre o reducere voluntară de 15 la sută a consumului de gaz, care ar deveni obligatorie dacă Kremlinul oprește aprovizionarea, reamintește The Guardian.Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.293 secunde