Generalii din Ucraina caută soluții pentru un potențial război cu Rusia

144
Generalii din Ucraina caută soluții pentru un potențial război cu Rusia - fonducrainarusia-1639162590.jpg

Articole de la același autor

Dacă Rusia se hotărăște să desfășoare o incursiune militară directă pe teritoriul Ucrainei, forțele armate de la Kiev nu ar avea nicio șansă să o respingă fără un ajutor militar major din partea Occidentului, spun generalii ucraineni, citați de The New York Times.



La aniversarea a 30 de ani de la înființarea forțelor armate ale Ucrainei, pe 6 decembrie, președintele Volodimir Zelenski s-a deplasat luni pe linia frontului cu separatiştii proruşi în Donbas, în estul ţării, pe fondul tensiunilor cu Rusia, acuzată de pregătirea unei invazii asupra Ucrainei. Cu o cască militară și îmbrăcat într-o jachetă de protecție pentru a vizita tranșeele, liderul de la Kiev a anunțat livrarea de noi tancuri, vehicule blindate și nave pentru unitățile militare din prima linie, care sunt angajate în lupta împotriva forțelor ruse și a separatiștilor susținuți de Kremlin.

Chiar dacă noile ajutoare militare ar putea aduce un plus în menținerea parității în războiul de uzură desfășurat de ani de zile la frontiera de Est a Ucrainei, nici ele, nici orice altceva de care dispune în prezent armata ucraineană nu ar fi suficient pentru a respinge o incursiune militară directă din partea Rusiei, despre care oficialii ucraineni și occidentali au avertizat în ultimele săptămâni.

Cu aproximativ 120.000 de soldați trimiși în prezent la granița de est, nord și sud a Ucrainei și mai multe trupe aflate pe drum, până și oficialii militari ucraineni responsabili de apărarea țării lor recunosc că, fără un aflux de resurse semnificative, forțele militare de la Kiev nu au șanse să facă față unei ofensive declanșate de Moscova.

„Din păcate Ucraina trebuie să fie obiectivă în acest stadiu”, afirmă generalul Kirilo Budanov, directorul serviciului de informații al armatei ucrainene. Acesta adaugă că nu există suficiente resurse militare pentru respingerea unui atac pe scară largă a Rusiei dacă el începe fără susținerea forțelor Occidentale pentru Ucraina.

Directorul serviciului de informații al armatei ucrainene le-a prezentat jurnaliștilor de la New York Times scenariul de coșmar al unei invazii rusești care ar începe cu atacuri aeriene și cu rachete care ar viza inițial depozitele de muniție și trupele din tranșee.

Acesta a subliniat că după un astfel de asalt, trupelele ucrainene ar deveni incapacitate într-un timp foarte scurt, iar conducerea forțelor armate și-ar pierde abilitatea de a coordona apărarea și aprovizionarea frontului.

După aceea, mai spune generalul Budanov, responsabilitatea continuării luptelor ar cădea apoi asupra comandanților din linia întâi. „Ei vor rezista cât timp vor avea gloanțe”, afirmă Budanov, adăugând că „vor folosi tot ce au la dispoziție dar credeți-mă că, fără rezerve, nu există vreo armată în lume care să poată rezista”

Deși Rusia ar putea fi pregătită să lanseze o invazie încă din lunile ianuarie-februarie ale anului viitor, serviciile de informații din Ucraina și serviciile de informații occidentale din Occident susțin, deocamdată, că nu există niciun indiciu conform căruia președintele Vladimir Putin s-a hotărât asupra acțiunii militare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5356 secunde