Gibraltarul acuză Spania că a încălcat suveranitatea britanică

138
Gibraltarul acuză Spania că a încălcat suveranitatea britanică - 1-1675588726.jpg

Articole recomandate

Guvernul enclavei britanice Gibraltar a acuzat Spania de încălcare a suveranităţii Regatului Unit, în urma unor focuri de armă trase de vameşi spanioli care urmăreau contrabandişti, relatează agenţia AFP, consultată de Agerpres.

„Faptele din jurul acestui incident dezvăluie o încălcare flagrantă a suveranităţii britanice şi, potenţial, cel mai grav şi periculos incident din ultimii ani”, a declarat şeful guvernului din Gibraltar, Fabian Picardo.

Doi vameşi spanioli au intrat pe o plajă din Gibraltar în timp ce urmăreau contrabandişti, care au aruncat cu pietre pentru a scăpa, determinându-i pe vameşi să folosească armele, potrivit unei surse a autorităţii fiscale spaniole sub rezerva anonimatului.

„Dacă s-ar confirma că oficiali spanioli şi-au folosit armele în Gibraltar, o astfel de acţiune ar constitui o încălcare foarte gravă a legii”, se arată în comunicat.

Guvernele din Gibraltar şi Regatul Unit consideră ca evenimentele vor necesita o analiză atentă cu privire la natura şi nivelul răspunsului diplomatic din partea Regatului Unit. Spania a cedat Gibraltarul coroanei britanice în 1713, în cadrul Tratatului de la Utrecht, dar de atunci nu a încetat niciodată să revendice suveranitatea, ceea ce a dus la fricţiuni constante la graniţă şi la tensionarea relaţiilor diplomatice dintre Madrid şi Londra.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0938 secunde