Gorbaciov, declarat indezirabil în Ucraina

200
Gorbaciov, declarat indezirabil în Ucraina - gorbachev-1464279030.jpg

Articole recomandate

Mihail Gorbaciov nu are dreptul să intre în Ucraina timp de cinci ani, au decis autoritățile de la Kiev după ce fostul lider sovietic a dat declarații în care și-a manifestat sprijinul față de anexarea Crimeii de către Rusia, a anunțat joi într-o postare pe Facebook purtătoarea de cuvânt a serviciului ucrainean de securitate, Olena Hitlyanska, transmite Agerpres.ro.



Interdicția a fost decisă 'în interesul securității naționale, mai ales pentru sprijinul public al anexării militare a Crimeii', se mai menționează în mesaj.

Într-un interviu publicat la începutul săptămânii de ziarul britanic The Sunday Times, Gorbaciov a afirmat că, dacă el ar mai fi fost la putere, 'Uniunea Sovietică încă ar fi existat și Crimeea ar fi făcut parte din ea'. 'Întotdeauna susțin voința liberă a poporului, iar cei mai mulți din Crimeea au dorit să se reunească cu Rusia', a mai spus ultimul lider al URSS, făcând referire la așa-zisul referendum prin care președintele rus Vladimir Putin a justificat anexarea Crimeii.

Totuși, astfel de remarci ale lui Gorbaciov sunt rare excepții de la poziția sa critică față de actualul lider de la Kremlin, poziție evidențiată în cartea sa 'Noua Rusie', publicată recent.

În urma protestelor antiguvernamentale ce au urmat alegerilor de la sfârșitul anului 2011, scrutin la care se presupune că au existat fraude masive, Gorbaciov a cerut deschis demisia autorităților. În replică, Putin i-a spus atunci, conform agenției EFE, că pe vremea cât a condus URSS ar fi trebuit să lupte 'pentru integritatea teritorială a statului nostru într-un mod mai insistent, consecvent și curajos, nu să-și ascundă capul în nisip, lăsându-și posteriorul la vedere'. În opinia lui Putin, dezintegrarea Uniunii Sovietice a fost cea mai mare tragedie geopolitică a secolului al XX-lea.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3236 secunde