GRAVĂ EROARE: România TV l-a indicat eronat pe Cosmin Chițu ca fiind autorul unei crime în Norvegia. CNA a dat amenzi

1363
4
GRAVĂ EROARE: România TV l-a indicat eronat pe Cosmin Chițu ca fiind autorul unei crime în Norvegia. CNA a dat amenzi - vartland96929100-1331047754.jpg

Știrea conform căreia românul Cosmin Chițu ar fi ucis un director dintr-o școală din Norvegia, știre transmisă de postul Realitatea TV, România TV, Antena 3 și B1, a fost eronată. Potrivit unei dezmințiri trimise de Cosmin Chițu, el nu a avut nicio implicare în acel incident, lucru confirmat și de autoritățile norvegiene. Mai mult decât atât, în urma plângerilor făcute de acesta, CNA a decis să sancționeze cu 5.000 de lei toate posturile TV care au difuzat știrea. 

Redăm mai jos textul știrii preluate de pe rtv.net:

"Un tânăr de origine română l-a înjunghiat mortal pe directorul unei școli de voluntariat din orașul norvegian Gudbrandsdal. Românul a înfipt de 15 ori cuțitul în director. El se temea că va fi dat afară din școală, informează RTV.net.


Cosmin Chițu, de 23 de ani, l-a înjunghiat de 15 ori pe directorul școlii la care lucra, în vârstă de 52 de ani, după care a atacat-o și pe soția directorului, pe care a sechestrat-o și a legat-o de un scaun, relatează publicația norvegiană Vartland, citată de RTV.net.

Chițu fusese elev al școlii de voluntariat până în vara anului trecut, după care s-a angajat ca îngrijitor. El se temea că ar fi putut fi dat afară din postul său la scoală.

Chițu a fost arestat de autoritatile norvegiene. Politiștii nu au făcut public motivul oficial al crimei, dar potrivit informatiilor apărute pe Internet, Romanul ar fi fost nemultumit de condițiile pe care le oferea școala de voluntariat.

Cosmin Chitu a fost grav rănit la un ochi în timp ce lucra la școala norvegiană de voluntariat, a povestit el într-o scrisoare publicată pe Internet.

Incidentul s-a avut loc, ieri, la un hotel din estul țării. În hotelul în care s-a petrecut atacul erau cazate aproxmativ 30 de persoane care aveau legătură cu școala de voluntariat, unde nu există niciun student norvegian, ci numai studenți din alte țări, în special din cele est-europene, mullți dintre ei originari din România și Bulgaria.

Presa din Norvegia susține că această instituție este controversată, organizarea ei fiind asemănătoare cu cea a unei secte religioase."

xxxx




Prezentăm în continuare decizia CNA nr.653 / 13.09.2012 privind amendarea cu 5.000 lei a televiziunilor care au difuzat știrea eronată.




Întrunit în ședință publică în ziua de 13 septembrie 2012, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcția Monitorizare, precum și reclamația înregistrată la CNA sub nr. 3777/08.03.2012 cu privire la edițiile emisiunii informative "Realitatea de la ora 14.00", respectiv de la ora 16.00 și 18.00, difuzate de postul Realitatea TV în data de 06.03.2012.




Postul de televiziune REALITATEA TV aparține S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licența audiovizuală nr. S-TV 30.7/27.03.2001, decizia de autorizare nr. 447.0/30.10.2001 și de reautorizare nr. 447.2-1/25.10.2011).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. a încălcat dispozițiile art. 64 alin. (1) lit. b) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual.

Potrivit prevederilor invocate: 

Art. 64 alin. (1): În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

 lit. b) – informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată și prezentată în mod imparțial și cu bună-credință.

În fapt, postul Realitatea TV a difuzat în data de 06.03.2012 emisiunea informativă "Realitatea de la ora 14.00" în cadrul căreia a fost transmisă știrea cu titlul: "Român, criminal în Norvegia".

Redăm din raportul de monitorizare: 

Prezentatoare: Crimă îngrozitoare comisă de un român în Norvegia. Bărbatul în vârstă de 23 de ani l-a înjunghiat noaptea trecută cu 15 lovituri de cuțit pe directorul unei școli de voluntariat. Victima a fost găsită în viață de către personalul medical ajuns la fața locului, însă, peste noapte, a murit din cauza rănilor extrem de grave. O femeie de origine norvegiană de 50 de ani a fost, de asemenea, rănită și ea. Atacatorul român a fost arestat și se află în prezent în custodia poliției.

Știrea a fost ilustrată cu imagini din campusul școlii de voluntariat (împrejurimi, sală de clasă). Acestea au avut afișată mențiunea Arhivă.

La ora 16.00, postul Realitatea TV a reluat subiectul referitor la crima comisă de un român din Norvegia. Spre dosebire de cea prezentată de la ora 14.00, în cadrul știrii de la ora 16.00 a fost identificat ca autor al crimei d-nul Cosmin Chițu.




Redăm din raportul de monitorizare: 

Prezentatoare: Crimă îngrozitoare comisă de un român în Norvegia. Cosmin Chițu în vârstă de 23 de ani l-a înjunghiat noaptea trecută cu 15 lovituri de cuțit pe directorul unei școli de voluntariat. Victima a fost găsită în viață de către personalul medical ajuns la fața locului, însă, peste noapte a murit la spital din cauza rănilor extrem de grave. O femeie de origine norvegiană de 50 de ani a fost, de asemenea, rănită. Ambele persoane fac parte din personalul școlii de voluntariat unde lucra și românul. Atacatorul român a fost arestat și se află în custodia poliției. Însă motivele pentru care a comis aceste fapte nu se cunosc. Totuși, într-o scrisoare publicată pe internet tânărul vorbește despre un accident de muncă suferit la ochi pentru care nu a primit suficiente îngrijiri întrucât nu avea asigurare medicală.

Știrea a fost ilustrată cu imagini de la locul faptei: intrarea în clădire, polițiști sosiți la fața locului, un bărbat purtând în mână o cutie, un bărbat în fața unei uși.




De asemenea, această știre, cu un conținut identic, a fost difuzată și în cadrul emisiunii informative "Realitatea de la ora 18:00".




În legătură cu difuzarea acestor ediții de știri, d-nul Cosmin George Chițu (prezentat ca autor al unei crime comise în Norvegia), a sesizat Consiliul, precizând că numele său a fost asociat în mod greșit cu un incident grav petrecut în Norvegia, în care un student român l-a ucis pe unul dintre profesorii școlii de voluntariat în care activa.




Petentul a precizat că informațiile oferite publicului de către o serie de posturi de televiziune, între care și Realitatea TV, sunt false și defăimătoare, în condițiile în care i-a fost atribuită săvârșirea unei crime pe care nu a comis-o. Autorul sesizării a precizat că la data de 19 februarie 2012 a publicat pe un site internațional o relatare despre experiența personală tristă trăită în respectiva școală de voluntariat, în cadul căreia activase în perioada ianuarie - iulie 2011.




Deși inițial, în cadrul știrii de la ora 14.00, persoana acuzată de săvârșirea crimei nu a fost identificată, ulterior, în cadrul știrilor de la orele 16.00 și 18.00, prezentatoarea a afirmat că autorul crimei este ,,Cosmin Chițu, în vârstă de 23 de ani", despre care a susținut că a publicat pe internet o scrisoare în care "tânărul vorbește despre un accident de muncă suferit la ochi pentru care nu a primit suficiente îngrijiri întrucât nu avea asigurare medicală."




Consiliul a constatat că, pe fondul unui eveniment tragic real, anume săvârșirea unei crime de către un român în Norvegia, postul Realitatea TV, fără a fi în posesia unor informații verificate, certe cu privire la identitatea acestui român, a asimilat acestei persoane un alt cetățean român care, printr-o coincidență dovedită nefericită, activase cu aproximativ un an înainte în aceeași școală de voluntariat din Norvegia unde avusese loc crima și care a putut fi identificat datorită postării pe care o făcuse pe internet, unde și-a declinat identitatea.




Față de această situație, Consiliul a constatat că acestei persoane i-au fost atribuite în mod greșit faptele penale prezentate în cadrul știrii și, prin urmare, postul Realitatea TV a difuzat o știre despre un eveniment deosebit de grav, anume comiterea unei crime de către un student român aflat în Norvegia, cu încălcarea dispozițiilor privind difuzarea către public a unor informații corecte și verificate.




Raportat la aspectele prezentate anterior, membrii Consiliului au apreciat că difuzarea de către postul Realitatea TV a edițiilor informative de la orele 16.00 și 18.00 din ziua de 06 martie 2012 s-a făcut cu încălcarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului, întrucât postul nu a verificat informațiile, ceea ce a condus la o gravă dezinformare a publicului și la afectarea nejustificată a imaginii unei persoane căreia i-a fost atribuită o faptă penală.




Consiliul a apreciat că radiodifuzorul nu a respectat obligația legală de a verifica informația, anterior difuzării acesteia, premisa legală fiind aceea că publicul trebuie să beneficieze de o informare corectă și obiectivă.




Pentru aceste considerente, membrii Consiliului au propus amendarea radiodifuzorului S.C. REALITATEA MEDIA S.A. cu suma de 5.000 lei.




Supusă la vot, propunerea de amendare a radiodifuzorului a fost adoptată în condițiile și cu respectarea dispozițiilor art. 15 din Legea audiovizualului, cu modificările și completările ulterioare.




În temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) și (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare, și ale art. 144 alin. (2) și (3) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual,




Consiliul Național al Audiovizualului adoptă următoarea




DECIZIE:




Art. 1: Radiodifuzorul S.C. REALITATEA MEDIA S.A. (licența audiovizuală nr. S-TV 30.7/27.03.2001, decizia de autorizare nr. 447.0/30.10.2001 și de reautorizare nr. 447.2-1/25.10.2011 pentru postul de televiziune REALITATEA TV) se sancționează cu amendă de 5.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Decizia nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual.




Art. 2: În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secția de contencios administrativ a curții de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.




Art. 3: Potrivit dispozițiilor art. 93¹ alin. (1) și (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveți obligația de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor și vizual, de cel puțin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de știri, următorul text:




"Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat postul de televiziune REALITATEA TV cu amendă de 5.000 lei, întrucât în două ediții de știri a dezinformat publicul în legătură cu identitatea unui cetățean român căruia i s-a atribuit în mod greșit săvârșirea unei crime comise în Norvegia de o altă persoană.




Potrivit art. 64 din Codul audiovizualului, radiodifuzorii au obligația ca informarea publicului cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată și prezentată în mod imparțial și cu bună-credință."











Comentează știrea

cristi
7 martie 2012
a-ti arestat pe cine nu trebuia

Ar fi interesant sa vedem daca cei care au propovaduit aceasta stire in Romania au curajul sa dea un drept la replica celui pe care l-au invinuit de regretabila crima comisa in Norvegia. Il gasiti in Bruxelles, la masterul in stiinte politice de la Vrije Universiteit Bruxelles, incercand sa-si sutina examenele si sa-si scrie dizertatia cu un singur ochi. Probabil ca acum i-au oferit un material interesant pentru lucrarea sa. Sunt niste incompetenti si mai mult, degeaba acesti jurnalisti au doi ochi sanatosi daca nu pot citi corect relatarile mass-mediei din Norvegia! Iata povestea lui Chitu Cosmin: http://www.tvindalert.com/wp-content/uploads/2012/02/My-story.pdf Aveti aici o dovada de jurnalism adevart al unui reporter din Norvegia ce se ocupa de acest caz, raspunzand rugamintilor lui Cosmin de a-l ajuta in "lupta" cu presa romaneasca pentru adevar: "Hi again, I can’t write the name of the student that is arrested by the police, because he in the judicial system is only a suspect, since the court hasn’t decided anything yet. That’s a rule in Norwegian press. If he the judges find him guilty, we can write his name. But, we have changed the article at vl.no, trying to make it even more clear that the person arrested, isn’t you. I wrote that you were a student at DRH until last summer. I don’t understand how the press can write that you are the suspect then … But I’m sorry about the trouble this has made for you" Succes in eforturile de dezmintire!

Cosmin Chitu
7 martie 2012
Nu am omorat pe nimeni

http://www.ghimpele.ro/2012/03/cosmin-chitu-nu-am-omorat-pe-nimeni/

Anonymous
8 martie 2012
Si care e subiectul?

tara arde si baba se freaca la pupaza..who the f**k cares ?:)))

honda cbr600rr fairing
1 iunie 2014
honda cbr600rr fairing

The front blinkers are integrated into an aerodynamic fairing which not only reduces drag, but the fairing keeps the heat off the rider's legs. Recesses on the 19 litre fuel tank provide a tucked in riding position and combined with the upright handlebars and a broad urethane seat makes the Kawasaki Ninja 1000 a comfortable machine to ride long distances. honda cbr600rr fairing http://hondabikefairings.tripod.com

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6949 secunde