Grecia a ajuns la un acord cu creditorii

294
Grecia a ajuns la un acord cu creditorii - grecia-1493726361.jpg

Articole recomandate

Grecia a ajuns, ieri, la un acord cu creditorii internaționali, a anunțat ministrul de Finanțe Euclid Tsakalotos.

"A fost fum alb", le-a declarat el reporterilor, potrivit agenției Reuters, folosind o analogie cu modul în care este anunțată vestea bună a alegerii unui nou papă. "Negocierile pentru un acord tehnic s-au încheiat asupra tuturor problemelor, acum s-a deschis calea pentru discuții privind reducerea datoriilor", a explicat ministrul.

În schimbul deblocării unor noi fonduri de ajutor, Grecia a fost de acord cu anumite reforme. Printre altele, măsurile se referă la sectorul energetic și la relațiile de muncă, precum și la reducerea pensiilor în 2019 și reducerea pragului de impozitare în 2020. Ar urma să rezulte economii la buget în valoare de 2% din PIB.

Discuțiile s-au prelungit timp de o jumătate de an, în special din cauza unor divergențe între Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional privind obiectivele fiscale ale Greciei. FMI afirmă că Grecia nu poate menține surplusuri primare decât dacă adoptă noi măsuri de austeritate și dacă UE îi mai șterge o parte din datorii. Creditorii din zona euro consideră că surplusul de 3,5% trebuie menținut o perioadă mai îndelungată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2501 secunde