Grecia a demarat o anchetă privind cauza incendiilor. Se pare că focurile au fost puse

436
Grecia a demarat o anchetă privind cauza incendiilor. Se pare că focurile au fost puse - fond-1628272599.jpg

Articole de la același autor

Incendiile din Grecia se extind cu repeziciune dar ce e mai rău abia acum urmează, a avertizat premierul elen. Prognozele meteorologice arată că în zilele următoare vor fi rafale puternice de vânt, iar țara este ca un butoi de pulbere, spune șeful guvernului de la Atena. Cele mai puternice și periculoase focare sunt cele din Attica, din zona Atenei, cele din insula Evia și cele din Elida, zonă din nord-vestul Peninsulei Peloponez. În paralel, parchetul din Atena a început o anchetă în cazul incendiilor deoarece se bănuiește că unele focare nu au pornit din cauze naturale.

Incendiile din nordul Atenei s-au extins cu repeziciune în mai multe direcții. În cursul nopții pompierii au făcut eforturi supraomenești pentru a împiedica focul să ajungă la case, relatează presa elenă. Zeci de localități din nordul țării au fost evacuate. Flăcările au blocat autostrada care leagă sudul de nordul țării. Circulația a fost închisă în ambele sensuri. Castelul Regal Tatoi, acolo unde regele Mihai și-a petrecut luna de miere, este în calea focului. Unele obiecte istorice care au aparținut regilor și reginelor Greciei au fost mutate la loc sigur. Accesul în păduri a fost complet interzis, în toată țara. Grecii și turiștii, inclusiv românii, au primit mesaj în care erau informați despre noua regulă. Premierul Greciei a spus că prioritatea autorităților este salvarea oamenilor, nu a bunurilor. „Casele pot fi reconstruite, copacii pot fi replantați, dar o viață pierdută nu poate fi înlocuită”, a declarat Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei.



Se anchetează cauzele izbucnirii incendiilor


În paralel, parchetul din Atena a început o anchetă în cazul incendiilor deoarece se bănuiește că unele focare nu au pornit din cauze naturale. Compania de electricitate a Greciei este cercetată deoarece se crede că incendiul de amploare care arde acum la nord de Atena a început din cauza unui transformator, care s-a defectat și a făcut scântei. Grecia trece prin cea mai severă caniculă din ultimii 30 de ani. Căldura a agravat și ea incendiile. „Dacă ne uităm la Europa, a fost a doua cea mai caldă lună iulie de când au început măsurătorile, dar canicula nu a fost distribuită egal. În estul Europei a fost mult mai cald decât media de până acum și au fost mai multe valuri de caniculă în regiune, în timp ce în vestul și centrul Europei, temperaturile au fost sub media din ultimii 30 de ani", a subliniat Freja Vamborg, specialist în schimbări climatice. Incendiile de săptămâna aceasta din Grecia au distrus sute de clădiri și zeci de mii de hectare de vegetație. Guvernul elen a promis că toate pagubele materiale vor fi compensate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8378 secunde