Guvernanții spanioli continuă reformarea pieței muncii, cu noi măsuri pentru angajări

611
Guvernanții spanioli continuă reformarea pieței muncii, cu noi măsuri pentru angajări - bag2058-1314386746.jpg
Executivul spaniol a adoptat vineri, noi măsuri pentru flexibilizarea pieței muncii și pentru combaterea șomajului, mai ales din rândul tinerilor. Cele mai importante decizii vizează un nou tip de contract de muncă pentru tineri până la 30 de ani, care să le permită lucrul simultan cu continuarea studiilor -, precum și eliminarea limitei de doi ani pentru contractele succesive, pe perioadă determinată, de care putea să beneficieze o persoană.

Totodată, s-a hotărât pelungirea acordării alocației speciale de 400 de euro pentru șomerii rămași fără venituri.

Purtătorul de cuvânt al executivului, Jose Blanco, a explicat noile măsuri prin aceea că 'decretul de lege răspunde priorității naționale, care este crearea de locuri de muncă, mai ales pentru tineri", care au renunțat la studii și formare din cauza crizei economice și dintre care, mulți nici nu au căpătat experiență de muncă. Tinerii vizați de acest nou contract de muncă, prevăzut de guvernul spaniol, vor fi cei cu vârste de până în 30 de ani (deși este destinat mai ales celor cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani). Cel puțin 25% din orarul de lucru trebuie să revină formării profesionale, iar salariul nu va fi mai mic decât salariul minim garantat.

La rândul său, ministrul spaniol al muncii, Valeriano Gomez, și-a apărat măsura referitoare la permisiunea înlănțuirii mai multor contracte de muncă încheiate pe perioadă determinată - deși statutul angajaților prevede o perioadă maximă de doi ani, după care angajatorul era obligat să încheie un contract de muncă pe perioadă nedeterminată. "Este o măsură concepută pentru a susține crearea de noi locuri de muncă (...). Dacă angajatorul se vede forțat să angajeze pe perioadă nedeterminată, nu o face, și îl angajează pe altul. Așa că guvernul preferă un loc de muncă temporar decât un șomer", a explicat ministrul Gomez, repetând că politica de pe piața muncii nu poate fi aceeași pe timp de criză.

O altă măsură aprobată vineri de executivul spaniol este prelungirea cu încă șase luni a perioadei acordării alocației speciale de 400 de euro pentru șomerii rămași fără venituri, iar aplicarea ei are un buget prevăzut de 50 de milioane de euro. Până acum, de măsură au beneficiat, potrivit datelor Ministerului spaniol al Muncii, 105.000 de șomeri. De acum, alți șomeri vor primi ajutorul prelungit până în 15 februarie 2012.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3759 secunde