Guvernul a emis un ghid pentru români în caz de incident nuclear! Ce trebuie să faceți imediat

229
Guvernul a emis un ghid pentru români în caz de incident nuclear! Ce trebuie să faceți imediat - atacuri-1665062218.jpg
Comisia națională pentru controlul activităților nucleare (CNCAN) a emis un ghid pentru români în cazul unui accident nuclear.


Accidentele nucleare pot provoca pagube semnifcative și victime din cauza expunerii la radiații, dar vă puteți proteja de efectele acestora împreună cu familia dumneavoastră, știind ce trebuie să faceți și fiind pregătiți pentru o asemenea situație. În cazul unui accident nuclear, principalele îndatoriri ale autorităților sunt avertizarea, protecția populației și informarea cu privire la căile de expunere sau contaminare, în urma unei eliberări radioactive. 


Pentru a putea preveni o expunere semnificativă la radiații este important să aplicați măsurile de protecție recomandate de către autorități înainte ca materialele radioactive să fiee prezente în atmosferă sau pe sol. Măsurile de protecție a populației se aplică imediat, în funcție de amploarea accidentului, în zonele care de regulă sunt definite de o rază de cerc de maxim 50 km în jurul instalației nucleare unde s-a produs accidentul. De aceea este foarte important să urmați acești pași simpli.


Ce să faceți în cazul în care se recomandă adăpostirea?

Dacă sunt eliberate în atmosferă materiale radioactive veți fi instruiți să vă adăpostiți. 


-Intrați în adăpost

-Intrați în cea mai apropiată clădire din beton sau cărămida pentru a evita expunerea la radiații. În cazul în care copiii se află la școală, vor fi adăpostiți acolo. Adăpostiți animalele.

-Închideți ușile, ferestrele, opriți ventilația și sistemele de aer condiționat. Îndepărtați hainele contaminate și ștergeți sau spălați pielea neprotejată. Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura, dacă este posibil. Nu folosiți șervețele dezinfectante pe piele.

-Mergeți la subsol sau în mijlocul clădirii. Stați departe de pereții exteriori și de acoperiș.

-Folosiți orice aveți la îndemână pentru a etanșa ușile, geamurile și orice alte orificii de ventilație din cameră.

-Folosiți telefonul doar în caz de urgență pentru a nu supraîncărca rețeaua.

-Rămâneți în adăpost

Rămâneți în adăpost timp de 24 de ore, cu excepția cazului în care autoritățile locale oferă alte instrucțiuni.

-Fiecare membru al familiei trebuie să rămână acolo unde s-a adăpostit. Reuniți-vă mai târziu pentru a evita expunerea la radiații.

-Evitați ieșirile în exterior. Sunt permise numai ieșirile adulților, pentru perioade foarte scurte și numai dacă sunt îndatoriri sau sarcini urgente ce trebuie făcute.

-Țineți-vă animalele de companie în interior. Citește mai departe


Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.2568 secunde