Guvernul israelian a amânat controversatul proiect de lege privind reforma justiţiei

90
Guvernul israelian a amânat controversatul proiect de lege privind reforma justiţiei - 1-1679992253.jpg

Articole de la același autor

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a amânat pentru luna viitoare decizia privind planul extrem de contestat de reformă a justiţiei, în contextul temerilor că cea mai gravă criză naţională din Israel din ultimii ani ar putea duce la fracturarea coaliţiei sale sau ar risca să escaladeze în violenţă, relatează agenţia Reuters, consultată de Agerpres.

Nu este clar încă dacă amânarea proiectului de lege pentru următoarea sesiune parlamentară, anunţată de partenerul de extremă-dreapta din coaliţia de guvernare, Puterea Evreiască, va da satisfacţie părţilor sau va detensiona o criză despre care şeful armatei, locotenent-generalul Herzi Halevi, a spus că reprezintă un moment fără precedent.

Ministrul Securităţii, Itamar Ben-Gvir, radical de dreapta, a spus că a fost de acord cu amânarea în schimbul unui angajament de a înainta proiectul de lege în următoarea sesiune a parlamentului.

Oponenţii acestui plan de a înăspri controlul parlamentului asupra proceselor judiciare au atras atenţia că acesta reprezintă o ameninţare pentru democraţie şi au mobilizat proteste ample împotriva sa. Susţinătorii legii, inclusiv fanii de fotbal de extremă-dreapta, au promis că vor contracara demonstraţiile.

Zborurile de pe Aeroportul „Ben Gurion” au fost oprite la sol, iar porturile maritime, băncile, spitalele şi serviciile medicale urmau de asemenea să îşi înceteze activitatea, în contextul în care şeful sindicatului naţional Histadrut a făcut apel la o grevă generală pentru a opri avansul schimbărilor judiciare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.2701 secunde