Hezbollah, în spatele atentatului antiisraelian din Bulgaria?

93
Hezbollah, în spatele atentatului antiisraelian din Bulgaria? - burgas-1374154406.jpg

Articole recomandate

După un an de la atentatul antiisraelian comis la 18 iulie 2012, în Bulgaria, soldat cu șase morți, autorul acestuia, decedat în explozia bombei, rămâne încă necunoscut, însă autoritățile bulgare suspectează mișcarea șiită libaneză Hezbollah, relatează AFP.

Un monument în memoria victimelor atentatului a fost inaugurat, ieri, pe aeroportul din Burgas, în prezența premierului bulgar Plamen Oreșarski și a familiilor victimelor.

Subiectul legat de atentat a fost abordat, ieri, în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor țărilor membre pe lângă UE, în vederea unei eventuale înscrieri a aripii armate a Hezbollah pe lista organizațiilor teroriste.

"Marea Britanie a cerut ca acest subiect să fie dezbătut la viitoarea reuniune a miniștrilor afacerilor externe din UE, la 22 iulie, la Bruxelles, pe baza unor noi informații transmise de Londra", potrivit unor surse apropiate dosarului. "Ne-am exprimat dorința ca decizia să nu fie luată numai pe baza atentatului de la Burgas", a declarat șeful diplomației bulgare, Kristian Vighenin, pentru televiziunea publică BNT. "Este vorba de o investigație foarte dificilă care va dura", a adăugat acesta.

Bulgaria este prima țară membră a UE în care a fost comis un atentat antiisraelian. Totuși, în Cipru, un libanez membru al mișcării Hezbollah a fost condamnat, la sfârșitul lunii martie, la patru ani de închisoare pentru că a participat la pregătirea de atacuri împotriva unor interese israeliene.

Fostul guvern conservator bulgar formulase în februarie "o supoziție fondată" privind implicarea Hezbollah, pe baza unor "informații privind finanțări și apartenența la Hezbollah a doi complici ai autorului atentatului". Noul ministru socialist al afacerilor externe bulgar, Kristian Vighenin, estimase în luna iunie că "probele nu sunt categorice deși există indicii indirecte și urme indirecte".

El a subliniat, totuși, la 13 iulie, că noul guvern, în funcție de la sfârșitul lunii mai, "reține formula de +supoziție fondată+".

Ministrul de interne, Țvetlin Iovșev, a semnalat la 16 iulie "progrese realizate pe baza unor date primite de la parteneri străini, care confirmă teza implicării Hezbollah". În-tr-o declarație pentru cotidianul "24 tchassa", el a recunoscut totuși că "identitatea autorului atentatului nu este stabilită, ceea ce îngreunează ancheta".

Autorul atentatului, care se afla în Bulgaria cu un fals permis de conducere american pe numele Jacque Felipe Martin, fusese filmat de camerele video ale aeroportului. Explozia s-a produs după ce a așezat un bagaj în unul dintre cele trei autocare care urmau să-i transporte pe turiștii israelieni de la aeroport la hotel. Cinci dintre ei au fost uciși, precum și un șofer bulgar de autocar, iar alte 30 de persoane au fost rănite. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0421 secunde