Igor Dodon, suspendat, din nou, din funcție

237
Igor Dodon, suspendat, din nou,  din funcție - igordodon-1537796126.jpg

Articole recomandate

Curtea Constituțională de la Chișinău a decis luni suspendarea temporară a prerogativelor președintelui Igor Dodon după ce acesta a refuzat să semneze decretele privind numirea a doi noi miniștri în cabinetul condus de premierul Pavel Filip, informează Deschide.md și Radio Chișinău.

Potrivit deciziei, președintele parlamentului Andrian Candu sau premierul Pavel Filip vor semna decretele de numire în funcție a noilor miniștri ai Agriculturii și Sănătății.

Un grup de deputați ai Partidului Democrat (PD, de guvernare) a depus vinerea trecută o sesizare la Curtea Constituțională pentru suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcție, după ce acesta a refuzat de două ori să semneze decretul de numire în funcția de miniștri a candidaților Silvia Radu, la Sănătate, și Nicolae Ciubuc, la Agricultură.

Reprezentantul președinției de la Chișinău, Maxim Lebedinschi, i-a solicitat Curții să sisteze examinarea sesizării, motivând că deputații care au sesizat Curtea nu aveau competențele necesare.

Conform Constituției, președintele poate respinge candidaturile doar o singură dată, iar dacă premierul le înaintează în mod repetat, șeful statului este obligat să semneze decretele.

v v v

Anterior, președintele Igor Dodon a fost suspendat din funcție de trei ori prin decizia Curții Constituționale. Prima dată, în octombrie 2017, după ce a refuzat să semneze decretul de numire a ministrului Apărării, iar la sfârșitul lunii decembrie pentru refuzul de a semna decretele altor șapte noi membri ai guvernului.

De asemenea, la începutul lunii ianuarie președintele a fost suspendat temporar pentru că nu a promulgat Legea antipropagandă. De fiecare dată, documentele au fost semnate de președintele parlamentului, Andrian Candu, amintește Deschide.md.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6139 secunde