Imaginea zilei vine din Georgia, țara care a cunoscut o invazie rusă devastatoare

448
Imaginea zilei vine din Georgia, țara care a cunoscut o invazie rusă devastatoare - fmdebjixsaqzzhk-1645860173.jpg
Zeci de mii de persoane au ieşit vineri în stradă în Georgia într-un elan de solidaritate cu Ucraina, fostă republică sovietică ce opune o rezistenţă feroce unei invazii militare ruse, informează AFP.

Războiul din Ucraina a provocat un sentiment de deja-vu în Georgia, care a cunoscut o invazie rusă devastatoare în 2008.

Vineri seara, circa 30.000 de manifestanţi s-au adunat pe artera principală din Tbilisi, capitala georgiană, agitând drapele ucrainene şi georgiene şi intonând imnurile celor două ţări.

Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili şi-a exprimat solidaritatea cu Ucraina, îndemnând Rusia să pună capăt ostilităţilor care, potrivit ei, "au şocat naţiunea georgiană".

Însă premierul georgian Irakli Garibaşvili a declanşat un val de dezaprobare după ce a anunţat vineri că Tbilisi "nu se va ralia" sancţiunilor economice şi financiare ale Occidentului împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei.

În 2008, Rusia a lansat un atac terestru devastator împotriva Georgiei care lupta împotriva separatiştilor proruşi în regiunea sa separatistă Osetia de Sud, după ce a bombardat sate georgiene. Luptele s-au încheiat după cinci zile, printr-un armistiţiu negociat de UE, dar care au provocat moartea a peste 700 de persoane şi au determinat zeci de mii de georgieni să se refugieze.

După războiul care a lăsat Georgia divizată, Rusia a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi a unei alte regiuni separatiste, Abhazia, instalând acolo baze militare permanente.


Sursa foto: Mariam Lekiashvili/Twitter


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.499 secunde