Îmbogățirea uraniului a fost recunoscută

102

Articole recomandate

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif, care a condus negocierile alături de șefa diplomației UE Catherine Ashton, a declarat într-un mesaj postat pe Facebook că negocierile s-au "încheiat cu succes".

"Îmbogățirea uraniului a fost recunoscută, sancțiunile sunt pe o pistă descendentă", a adăugat el, fără să ofere alte precizări asupra prevederilor acordului.

Șeful negociatorilor iranieni Abbas Araghchi a declarat, de asemenea, într-un mesaj postat pe Twitter, că programul iranian de îmbogățire a uraniului a fost "recunoscut" în cursul negocierilor cu marile puteri, fără să precizeze dacă dreptul la îmbogățirea uraniului, revendicat de către Teheran, este menționat în acord.

Diplomații marilor puteri au negociat începând de miercuri, la Geneva, cu Iranul, în căutarea unui acord interimar pentru o perioadă de șase luni, care să aducă garanții asupra caracterului pașnic al programului nuclear iranian, în schimbul unei relaxări "limitate" a sancțiunilor care afectează economia iraniană.

Activitățile de îmbogățire a uraniului se află în centrul unor îngrijorări ale occidentalilor și israelienilor, care se tem că uraniul îmbogățit la nivelul de 20% ar putea să fie folosit de către Iran pentru a obține uraniu îmbogățit la nivelul de 90% în scopuri militare, în pofida dez-mințirilor Teheranului. Regimul iranian afirmă că acest uraniu este destinat reactorului său de cercetare și unor scopuri medicale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4378 secunde