În ciuda faptului că a declanşat războiul cu Ucraina, Vladimir Putin are fanii săi

413
În ciuda faptului că a declanşat războiul cu Ucraina, Vladimir Putin are fanii săi - fondputinfani-1649783187.jpg

Articole de la același autor

Cu toate că invadarea Ucrainei a fost condamnată de o mare parte din lume și în ciuda atrocităților șocante comise de soldații ruși, o rețea de grupuri de Facebook continuă să promoveze imaginea lui Putin drept un erou care stă în calea Occidentului și care se bucură de sprijinul publicului larg, relatează BBC.

Milioane de oameni au vizualizat postările de pe Facebook care îl înfățișează pe Putin zâmbind cu o atitudine pozitivă și pașnică. Aceștia sunt superfanii lui Putin pe care jurnaliștii de la BBC și cercetătorii de la Institutul pentru Dialog Strategic i-au investigat.

Experții de la IDS au identificat 10 grupuri publice pro-Putin cu denumiri precum „Vladimir Putin – Liderul lumii libere”. Grupurile au peste 650.000 de membri în total și postează imagini și mesaje laudative la adresa liderului rus, scrise în mai multe limbi, printre care engleză, rusă, persană, arabă și khmeră, limba oficială a Cambodgiei.

Aceste grupuri sunt populare, dar și foarte active. În ultima lună, cercetătorii au găsit 16.500 de postări care au generat în total peste 3,6 milioane de interacțiuni, precum mesaje, emoticoane și like-uri. Grupurile au strâns peste 100.000 de membri noi de la începutul invaziei în 24 februarie.

Când investigatorii au verificat detaliile persoanelor care administrau mare parte din conținutul postat pe aceste grupuri au realizat că mulți dintre ei au mai multe conturi sub același nume. Cercetătorii au găsit cel puțin 100 de astfel de conturi înregistrate în rețea.

Conturile clonate interacționează între ele și își postează mesaje înduioșătoare sau își trimit emoticoane de apreciere. Administratorii acestor grupuri se ocupă și de altele care pretind că reprezintă statul rus ori serviciile de securitate ale Rusiei. Ele sunt, în mod evident, conturi false.

Campania fanilor lui Putin este menită să creeze impresia că liderul de la Kremlin se bucură de suportul multor utilizatori de Facebook chiar și după invazia Ucrainei, dar se bazează pe conturi neautentice pentru a-și îndeplini obiectivul, potrivit unui raport IDS.

O cercetare mai detaliată a unor administratori de grup a expus niște date mai puțin obișnuite. O persoană, care spune că o cheamă Marine și a cărei locație înregistrată este Siria, folosește trei conturi diferite pentru a obține sprijin pentru președintele Rusiei. Cele trei conturi ale sale, toate în limba arabă, postează în fiecare zi la aceeași oră.

O altă moderatoare de grup, Victoria, din Cambodgia, a postat mesaje pro-Putin în khmeră, limba oficială a țării. Începând cu 4 februarie, postările ei au generat peste 34.000 de reacții și au fost redistribuite de 4.000 de ori.

Marine și Victoria administrează împreună o pagină de Facebook în limba khmeră, iar acesta este doar unul dintre multele cazuri de coordonare între conturile pro-Putin.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4136 secunde