În urmă cu 50 de ani, o partidă de șah maraton devenea simbol al Războiului Rece

199
În urmă cu 50 de ani, o partidă de șah maraton devenea simbol al Războiului Rece - sah-1659879240.jpg

Articole de la același autor

În 1972, timp de aproape două luni, americanul Bobby Fischer și rusul Boris Spasski s-au confruntat în cadrul Campionatului Mondial de Șah. A fost un meci care a rămas în istorie. În plin Război Rece între SUA și URSS, această competiție a fost, în primul rând, ocazia de care cele două superputeri au vrut să profite pentru a obține un avantaj psihologic una în fața celeilalte.

Partida de șah dintre Bobby Fischer și Boris Spasski a avut loc la Reykjavik, în Islanda. Era vara anului 1972, în plin Război Rece - o perioadă de tensiune geopolitică între Statele Unite și aliații săi, pe de o parte, și Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice (URSS) și statele sale satelit care formau blocul estic, pe de altă parte. Acest conflict a început la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și s-a încheiat odată cu prăbușirea blocului sovietic, între 1989 și 1991, dar în 1972, tensiunile dintre cele două părți au cunoscut o perioadă de relativă acalmie. Și, pentru prima dată după 1946, finala Campionatului Mondial de Șah nu a mai fost între doi sovietici, ci între un american, Bobby Fischer, și un rus, Boris Spasski. Promitea să fie o mare bătălie alimentată de contextul discordiei politice. De aceea a fost ales un teren neutru. Locul de desfășurare a fost Centrul Sportiv Reykjavik din Islanda.


Partida a început la 11 iulie 1972, în fața a 2.500 de spectatori și a 50 de milioane de telespectatori din întreaga lume. Cei doi jucători s-au testat reciproc în prima partidă, dar două greșeli ale americanului i-au permis lui Spasski să preia conducerea. Umilit, Bobby Fischer nu a mai revenit la al doilea meci și a pierdut prin neprezentare.

A fost nevoie de intervenția lui Henry Kissinger, consilier al președintelui Richard Nixon, pentru ca Fischer să revină la atac. Marele maestru american a acceptat să continue, dar a pus o condiție: fără public și fără camere de luat vederi. A câştigat al treilea joc, apoi a urmat o remiză și s-a trecut în runda a 5-a. Cei doi protagoniști s-au aflat la egalitate, iar această confruntare umăr la umăr a durat până la partida 21. În cele din urmă, Bobby Fischer a câştigat confruntarea. Victoria lui Fischer i-a marcat şi finalul carierei.
 

Dar geniul său a permis Americii să obțină un avantaj moral în fața URSS în Războiul Rece. A fost cea mai mare victorie din cariera lui Bobby Fischer, care a devenit tot mai controversat din cauza pozițiilor sale radicale și excentrice la adresa evreilor (deși el însuși era evreu) și a Statelor Unite.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.0103 secunde