Incidente în Parlamentul din Muntenegru

210
Incidente în Parlamentul din Muntenegru - 1-1577440953.jpg

Articole recomandate

Parlamentul muntenegrean a adoptat o lege controversată cu privire la comunitățile religioase, vineri dimineață, după incidente survenite în stradă, dar și în interiorul sediului legislativului, informează dpa, citată de Agerpres. În timp ce dezbaterea maraton de opt ore se încheia, deputați de opoziție pro-Serbia au încercat fizic să împiedice votul, atacând deputați majoritari, acaparând microfonul, lansând fum sau gaze lacrimogene sau vandalizând mobilierul. Forțele se securitate au intervenit și i-au scos din clădire pe toți membrii Frontului Democrat (DF). Unii se pot confrunta cu acuzații de instigare la violență, conform unor relatări locale.

AFP scrie, citând presa locală, că paisprezece parlamentari de opoziție pro-sârbi au fost arestați în urma incidentelor și sunt chestionați în sedii ale poliției. După aceste incidente și reținerea deputaților opoziției, majoritatea a adoptat legea cu 45 de voturi pentru. Textul prevede naționalizarea proprietăților pe care bisericile nu pot dovedi că le aparțineau înainte de 1918. La acea dată, Muntenegru își pierduse independența și fusese integrat în regatul sârbilor, croaților și slovenilor.

Biserica Ortodoxă Sârbă (SPC), principala instituție religioasă din Muntenegru, a denunțat proiectul chiar înainte de a ajunge în parlament, spunând că această lege privind "libertatea religioasă" va duce la spolierea mănăstirilor și a bisericilor. SPC deține sute de mănăstiri și mii de metri pătrați de teren în acest mic stat balcanic, unde 72% din cei 620.000 de rezidenți sunt ortodocși, scrie AFP.

Partidul Democrat al Socialiștilor (DPS), aflat la guvernare, a respins acuzațiile, spunând că intenția este de a determina dreptul de proprietate. Frontul Democrat (DF) și SPC au lansat mitinguri de protest, blocând străzi și drumuri în toată țara joi seara și declarând că doresc să "apere" proprietatea bisericii. Mai multe persoane au fost arestate după ciocuri cu poliția.

Primul ministru Dusko Markovic a declarat după adoptarea legii că nu se aștepta la "o radicalizare a situației" din țară. El s-a întâlnit cu Amfilohije Radovic, șeful SPC în Muntenegru, și a dat asigurări că nu există o "agendă ascunsă" pentru confiscarea bunurilor bisericii.

Muntenegru este cea mai mică fostă republică iugoslavă și ultima care s-a desprins de Serbia. DPS și liderul său, președintele Milo Djukanovic, au guvernat fără întrerupere din 1991. Djukanovic a fost inițial un aliat al fostului președinte sârb Slobodan Milosevic, dar a realizat o schimbare de direcție în 1997, în cele din urmă conducându-și țara spre independență în 2006. Situația este cu atât mai delicată cu cât președintele Milo Djukanovic și-a arătat sprijinul pentru "reînnoirea" bisericii ortodoxe autocefale din Muntenegru, care încearcă să se reconstruiască din 1993 și care nu este recunoscută de bisericile ortodoxe, comentează AFP.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 18 Decembrie 2019
Stire din Politică-Administrație : Schimb de jigniri în Parlament
Marţi, 17 Decembrie 2019
Stire din Politică-Administrație : Pensiile speciale, în pericol
Pagina a fost generata in 1.3745 secunde