Invazia în Ucraina, a 100-a zi. Rusia îşi concentrează forţele asupra Donbasului

103
Invazia în Ucraina, a 100-a zi. Rusia îşi concentrează forţele asupra Donbasului - invazia-1654263580.jpg
Invazia Rusiei în Ucraina a ajuns vineri, 3 iunie, în cea de-a 100-zi, o ofensivă care a permis Moscovei să ocupe 20% din teritoriul ucrainean şi care se concentrează în prezent pe zona Donbas (est) şi a oraşului strategic Severodoneţk din regiunea Lugansk, comentează agenţia France Presse, consultată de Agerpres.

„Am înregistrat câteva succese în bătălia pentru Severodoneţk, dar este încă prea devreme. Este zona cea mai dificilă în prezent”, a indicat, joi seară, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, evocând o situaţie similară în împrejurimile acestui oraş, în special la Lisiceansk şi Bahmut.

Referindu-se la regiunea Donbas în ansamblul său, el a indicat că situaţia „nu s-a schimbat în mod semnificativ”. El comunicase anterior că situaţia în est este dificilă. „Pierdem între 60 şi 100 de soldaţi zilnic, ucişi în lupte, iar circa 500 sunt răniţi”, a afirmat preşedintele ucrainean.
 

„Astăzi, luptăm pentru fiecare metru al regiunii Lugansk”, a declarat, vineri dimineaţă, Serghei Gaidai, şeful administraţiei militare ucrainene din această regiune. „Şi, în pofida tuturor declaraţiilor ruşilor, întâmpinăm această dată sub drapel ucrainean”, a spus el.
 

„De 100 de zile, ruşii distrug tot ceea ce era important în regiunea Lugansk”, a adăugat el, afirmând că peste 400 km de autostrăzi la standarde europene au fost distruse, precum şi 33 de spitale, 237 de clinici rurale, aproape 70 de şcoli şi 50 de grădiniţe.
 

În ajun, el afirmase că Severodoneţk, capitala administrativă a Donbasului, este ocupată în procent de 80% de către forţele ruse şi că se duc lupte înverşunate de stradă.
 

Forţele ruse controlează în prezent circa 20% din teritoriul ucrainean, adică aproape 125.000 km2, indicase joi preşedintele ucrainean.
 

Înaintea invaziei, forţele ruse şi proruse controlau 43.000 km2 din teritoriul Ucrainei, după anexarea peninsulei Crimeea şi preluarea unei treimi din Donbas în 2014. Din 24 februarie, trupele ruse au avansat în special în estul şi sudul ţării, de-a lungul Mării Negre şi Mării Azov, controlând de acum un coridor de coastă strategic, care leagă estul rusesc de Crimeea.

După eşecul ofensivei-fulger care trebuia să ducă la căderea guvernului de la Kiev, forţele ruse se concentrează la ora actuală asupra cuceririi Donbasului, unde se desfăşoară de acum un război de uzură.
 

Liderii ucraineni au acuzat în aceste zile Moscova că vrea să facă din Severodoneţk „un nou Mariupol”. Acest port strategic la Marea Azov, cucerit la jumătatea lunii mai, după predarea a peste 2.000 de combatanţi ucraineni care se baricadaseră în combinatul siderurgic Azovstal, a fost aproape în întregime distrus de bombardamentele ruseşti.

Presiunea rusă rămâne de asemenea importantă asupra Doneţkului, altă regiune din Donbas, în special la Sloviansk, oraş situat la 80 km vest de Severodonţek. Locuitorii din regiune sunt lipsiţi în special de gaze, apă şi electricitate, potrivit Kievului.

Foto: undp.org / UNDP Ukraine / Oleksandr RatushniakComentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.1675 secunde