Iordania / 1.000 de sirieni revin lunar în țara lor după acordul din iulie de încetare a focului

115
Iordania / 1.000 de sirieni revin lunar în țara lor după acordul din iulie de încetare a focului - sirieni-1511798671.jpg

Articole recomandate

În jur de 1.000 dintre sirienii refugiați în Iordania revin în fiecare lună în țara lor după punerea în aplicare în iulie a unui acord de încetare a focului în sudul Siriei, a indicat luni Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR).


'Numărul sirienilor reveniți în mod voluntar în țara lor a crescut de la instaurarea în iulie a acordului de încetare a focului în sudul țării', a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați în Iordania, Mohammed Al-Hiwari.

'Acest număr se ridică astăzi la circa 1.000 pe lună, în medie', a menționat el, precizând că în august a fost vorba de 1.203, în septembrie de 1.078 și în octombrie de aproximativ 750 de sirieni reveniți din Iordania.

Un acord de încetare a focului a intrat în vigoare la 9 iulie în provinciile sudice Deraa, Quneitra și As-Suwayda, la inițiativa Rusiei, Iordaniei și Statelor Unite ale Americii, transmite Agerpres.ro.

Provinciile fac parte din cele patru 'zone de dezescaladare' instaurate printr-un acord din luna mai între Rusia și Iran, aliați ai regimului de la Damasc, și Turcia, care îi susține pe rebeli.

În sud, forțe americane sunt desfășurate în apropierea frontierei cu Iordania, lungă de 370 km.

Conform purtătorului de cuvânt al UNHCR, numărul actual al revenirilor este în creștere semnificativă față de ultimele șase luni anterioare acordului, când '1.700 de sirieni au trecut voluntar frontiera'.

Cu toate acestea, UNHCR 'nu încurajează o întoarcere în zone nesigure' din Siria, a subliniat el, amintind că, 'în pofida creșterii numărului de repatriați, aceste este încă foarte redus și reprezintă mai puțin de 0,2% dintre refugiații sirieni în Iordania'.

Conforma datelor Înaltului Comisariat, în jur de 680.000 de sirieni și-au găsit refugiu în Iordania de la declanșarea conflictului în țara lor, în martie 2011. Autoritățile de la Amman afirmă însă că numărul acestor persoane este de 1,3 milioane.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.03 secunde