Iranul a început să îmbogăţească uraniu la puritatea de 60%, în situl nuclear de la Fordo

72
Iranul a început să îmbogăţească uraniu la puritatea de 60%, în situl nuclear de la Fordo - iranuraniu-1669126198.jpg

Articole de la același autor

Iranul a început să îmbogăţească uraniu la puritatea de 60% în situl nuclear de la Fordo, utilizând instalaţii de centrifugare IR6, au anunţat marţi media iraniene, ca răspuns la o rezoluţie adoptată de AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică, forul nuclear al ONU) care i-a cerut Teheranului să fie mai cooperant, relatează Reuters.


Iranul a informat AIEA într-o scrisoare în legătură cu acest lucru, a precizat agenţia semioficială de ştiri ISNA.

În plus, Iranul va construi noi centrifuge la Fordo şi la situl de la Natanz, a menţionat canalul SNN.

Anunţul vine după ce joia trecută Consiliul guvernatorilor AIEA a adoptat o rezoluţie care îi cere Iranului să coopereze urgent cu ancheta lansată de agenţie în legătură cu urme de uraniu găsite la trei situri nedeclarate.


Rezoluţia de joi a fost a doua din acest an ce vizează Iranul în legătură cu respectiva anchetă, care a devenit un obstacol în calea relansării acordului nuclear din 2015, Teheranul solicitând oprirea investigaţiei.


Iranul îmbogăţeşte deja uraniu la nivelul de 60% în altă parte decât la Fordo, notează Reuters, care aminteşte că pentru construirea de arme atomice uraniul trebuie îmbogăţit la 90%, dar acordul încheiat în 2015 de Teheran cu marile puteri a limitat acest nivel la 3,67%.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5291 secunde