Iranul a reluat îmbogățirea uraniului la o puritate de 20%, o încălcare flagrantă a acordului nuclear semnat în 2015

379
Iranul a reluat îmbogățirea uraniului la o puritate de 20%, o încălcare flagrantă a acordului nuclear semnat în 2015 - uraniu-1609759755.jpg

Articole recomandate

Iranul a reluat îmbogățirea uraniului la o puritate de 20% în cadrul unei instalații nucleare subterane, măsura, care încalcă prevederile acordului nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri, fiind anunțată luni de guvernul de la Teheran, potrivit Reuters.


Mutarea reprezintă cea mai nouă încălcare a acordului nuclear iranian, continuând o serie începută în 2019 ca răspuns la retragerea Statelor Unite din pact și a reimpunerii de sancțiuni de către Washington.


„Procesul de producție a uraniului îmbogățit la 20% a început în urmă cu câteva minute la complexul de îmbogățire din Fordow”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului iranian, Ali Rabeie.


Măsura este doar una dintr-o serie de cerințe stipulate de o lege adoptată de parlamentul iranian luna trecută ca retorsiune față de asasinarea cercetătorului nuclear Mohsen Fakhrizadeh, considerat de unii părintele programului de înarmare nucleară al Iranului.


Măsura ar putea îngreuna eforturile președintelui ales al Statelor Unite, Joe Biden, de a realătura Washingtonul acordului nuclear cu Teheranul din care administrația Trump s-a retras.


Agenția Internațională pentru Energie Atomică a anunțat la 1 ianuarie că a fost informată de către Teheran că Iranul intenționează să reia îmbogățirea uraniului la o puritate de 20% la complexul Fordow care este îngropat într-un munte.


Autoritățile iraniene încălcaseră anterior acordul nuclear care stabilise o limită de 3,67% asupra nivelului de puritate al uraniului îmbogățit însă până acum nu depășiseră pragul de 4,5%.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7923 secunde