Israelul încearcă să-şi reimpună controlul asupra Fâşiei Gaza. Peste 500 de ţinte lovite

780
Israelul încearcă să-şi reimpună controlul asupra Fâşiei Gaza. Peste 500 de ţinte lovite - 1-1696834401.jpg

Articole de la același autor

Armata israeliană a anunţat, luni, 9 octombrie, că a lovit peste 500 de ţinte în timpul nopţii în Fâşia Gaza, pentru a încerca să reia controlul în faţa combatanţilor Hamas, în a treia zi de confruntări care s-au soldat cu peste 1.100 de morţi în cele două tabere, informează agenţia AFP.

„În timpul nopţii, avioane de luptă, elicoptere şi artilerie au lovit peste 500 de ţinte ale teroriştilor din Hamas şi Jihadul Islamic”, a anunţat armata israeliană, într-un comunicat.

Încercând să recapete controlul după atacul surprinzător al Hamas declanşat sâmbătă - pe uscat, în aer şi pe mare - în plin Sabat, ziua de odihnă săptămânală a evreilor - forţele israeliene continuă să-i vâneze pe membrii organizaţiei paramilitare în sudul Israelului, unde au comasat 100.000 de rezervişti, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei.

Peste 700 de israelieni au fost ucişi de la începutul atacului şi 2.150 au fost răniţi, a anunţat armata israeliană într-un nou bilanţ publicat luni dimineaţa.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a atenţionat împotriva unui război „lung şi dificil”. „Inamicul este încă pe teren în Israel, noi ne întărim forţele mai ales lângă Gaza şi curăţăm zona”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, promiţând să-i urmărească pe „terorişti peste tot unde ar fi aceştia”.

În Fâşia Gaza, aflată sub controlul Hamas din 2007, au fost ucişi 413 palestinieni, între care 78 de copii şi 41 de femei, şi 2.300 au fost răniţi.

Armata israeliană estimează la 1.000 numărul de combatanţi Hamas care au participat la „invazia împotriva Israelului”.

Militarii încearcă de asemenea să-i salveze pe ostaticii israelieni, încă numeroşi în Gaza - femei, copii, bebeluşi, persoane în vârstă şi cu handicap. Potrivit Biroului de presă al guvernului, Hamas a luat peste 100 de prizonieri. „Civili şi soldaţi sunt în mâinile inamicului, este vreme de război”, a afirmat şeful armatei israeliene Herzi Halevi.

XXX

Forţele de apărare israeliene (IDF) au acuzat gruparea palestiniană islamistă Hamas că foloseşte civili drept scuturi umane.

„Hamas ascunde de asemenea infrastructură teroristă în zone civile din Fâşia Gaza”, a subliniat IDF.

Pe o listă cu „crimele de război ale Hamas” postate pe platforma socială X, IDF mai subliniază că „Hamas profanează şi mutilează trupuri, ucide în mod deliberat civili şi răpeşte civili şi îi ţine ostatici”. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.401 secunde