Israelul își montează arme nucleare pe submarinele cumpărate din Germania

843
Israelul își montează arme nucleare  pe submarinele cumpărate din Germania - submarin-1338819626.jpg
Israelul este în curs de echipare a submarinelor furnizate de Germania cu rachete de croazieră dotate cu focoase nucleare, afirmă săptămânalul german Der Spiegel în ediția de luni, citat de AFP

Conform publicației, Berlinul a negat mereu că aceste submarine ar putea face parte din arsenalul nuclear israelian.

Însă conform Der Spiegel, foști înalți responsabili ai Ministerului de Apărare german au asigurat publicația că guvernul a crezut de fapt mereu că Israelul a echipat cu armament nuclear submarinele de atac din clasa Dolphin.

Duminică, această informație a provocat o reacție din partea opoziției social-democrate (SPD) care a cerut explicații guvernului condus de Angela Merkel.

"Guvernul federal trebuie să furnizeze informații ca să aflăm dacă submarinele livrate de Germania pot fi echipate cu sisteme potențial purtătoare de focoase nucleare", a declarat săptămânalului Rolf Mutzenich, purtător de cuvânt pe chestiuni de politică externă al grupului parlamentar SPD.

"Până în prezent, aceste livrări erau justificate printre altele prin faptul că submarinele făceau parte dintr-un arsenal de disuasiune convențională", a remarcat acesta.

"Livrarea (de submarine, n.r.) se face fără armament", a răspuns pentru Spiegel purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert, adăugând: "guvernul federal nu se implică în speculații privind înarmarea ulterioară a acestora".

Germania a livrat deja trei dintre aceste submarine către Israel, finanțând de asemenea mare parte din factură, iar alte trei trebuie să fie livrate până în 2017.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.542 secunde