Japonia și Coreea de Nord își reiau contactele după patru ani

232
Japonia și Coreea de Nord  își reiau contactele după patru ani - japonia-1346249496.jpg
Japonia și Coreea de Nord au început, ieri, la Beijing, primele discuții din ultimii patru ani, o simplă reluare a contactelor în condițiile în care chestiuni sensibile continuă să împiedice o normalizare a relațiilor între cele două țări, informează AFP.

Aceste prime discuții, confirmate de surse oficiale japoneze, au drept scop să pregătească agenda viitoarelor întâlniri. Un oficial de rang înalt conduce delegația niponă la aceste discuții, care se desfășoară la ambasada Japoniei și care vor dura cel puțin o zi.

"Există mai multe aspecte nerezolvate între Japonia și Coreea de Nord și am decis să avem discuții interguvernamentale", declarase, la mijlocul lunii august, purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Osamu Fujimura. 


"Lucrăm la ideea de a soluționa trecutul nefericit și restabilirea relațiilor normale", a afirmat Fujimura, adăugând că Tokyo a informat Washingtonul și Seulul în legătură cu această inițiativă. 


Contactele par că s-au restabilit între Japonia și Coreea de Nord, după o întâlnire între reprezentanți ai Crucii Roșii din cele două țări, în cursul căreia cele două asociații au fost de acord să colaboreze pentru repatrierea rămășițelor soldaților japonezi care au murit în nordul peninsulei coreene la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. 


Această reuniune Tokyo - Phenian ar putea semnala o foarte ușoară apropiere în relațiile dintre cele două țări care nu au legături diplomatice, acestea fiind în mod regulat tensionate, chiar ostile. 


Drumul este încă lung. Ieri, agenția oficială nord-coreeană KCNA, în numele a două organizații de tineri și studenți, a acuzat Japonia că "își continuă politica de agresiune imperialistă". 


Ultima întrevedere dintre oficiali guvernamentali japonezi și nord-coreeni datează din 2008. Tokyo a anunțat atunci că Phenianul a fost de acord să redeschidă o anchetă privind soarta japonezilor răpiți de Coreea de Nord în anii 1970 și 1980, cu scopul de a preda limba și cultura japoneză unor agenți nord-coreeni 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 14 Iunie 2012
Stire din Monden : Inna face furori  în Japonia
Pagina a fost generata in 0.5472 secunde