Japonia, un an de la DEZASTRU

509
2
Japonia a adus un omagiu, ieri, zecilor de mii de victime ale seismului urmat de un tsunami care a devastat, în urmă cu un an, coastele nord-estice ale arhipelagului, provocând cel mai mare dezastru nuclear din lume de un sfert de secol încoace.

În orașele și satele devastate, rudele celor aproximativ 19.000 de morți și dispăruți s-au recules în cursul unor ceremonii improvizate la locurile tragediei, transmite Agerpres.

În mare parte a țării, activitatea s-a oprit la orele 14,46 (5,46 GMT), pentru un moment de reculegere la momentul exact în care seismul violent cu magnitudinea 9 pe Richter, care a avut loc în Oceanul Pacific, a zguduit nord-estul arhipelagului, la 11 martie 2011, declanșând valuri de câteva zeci de metri pe coastă.

Clopotele și sirenele au sunat aproape în întreaga țară pentru a chema populația la reculegere.

La Tokyo, cu prilejul unei ceremonii oficiale, organizată la Teatrul Național, în prezența împăratului Akihito, a soției sale, Michiko, și a unor membri ai guvernului, aproximativ 1.200 de invitați au intonat imnul național, înainte de a se reculege, cu capul plecat, în memoria victimelor.

Pe scenă, în mijlocul unei jerbe imense de crizanteme a fost ridicată o singură stelă din lemn dedicată morților și dispăruților. Împăratul, recent recuperat după o operație de by-pass, a pronunțat o alocuțiune retransmisă de televiziuni.

"A trecut un an de la «Marele Cutremur din est» și aduc un omagiu profund tuturor celor care și-au pierdut viața", a declarat suveranul nipon, un simbol al poporului. "Aș dori să-mi exprim speranța că Japonia va redeveni o țară în care oamenii pot trăi cu un sentiment de siguranță", a adăugat împăratul.

Preocupat în egală măsură de soarta supraviețuitorilor, împăratul Akihito și-a exprimat regretul că reconstrucția se confruntă cu numeroase dificultăți în provinciile devastate și parțial contaminate de deșeurile radioactive de la centrala Fukushima Daiichi, grav accidentată după trecerea valului seismic.

Premierul Yoshihiko Noda a promis, la rândul său, să facă tot posibilul pentru a reconstrui zonele devastate și să transmită memoria acestei tragedii generațiilor viitoare. 

Comentează știrea

nicusor
12 martie 2012
tsunami

Si ati vazut cum arata Japonia dupa un an de la acest dezastru? Ei nu au stat in circiuma si au asteptat sa vina "statul" sa-i ajute. Si nici nu s-au ingramadit ,ptr. o sticla de apa. Idioti si puturosi,adevarati paraziti ca in Romania nu mai gasesti nicaieri. Inca am in minte imagini cu "bietii" pensionari care se calcau in picioare ptr. orice ,pina si la biserica ptr. o sticla de "apa sfintita" RUSINE !!

ciupi
12 martie 2012
bravo domle

bine ai spus. bravo. ai pus punctul pe i

Răspuns la: tsunami
Adăugat de : nicusor, 12 martie 2012
Si ati vazut cum arata Japonia dupa un an de la acest dezastru? Ei nu au stat in circiuma si au asteptat sa vina "statul" sa-i ajute. Si nici nu...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3887 secunde