Jean-Claude Juncker: "Nimeni nu s-ar opune unei amânări a Brexitului"

187
Jean-Claude Juncker:
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat că guvernul britanic va putea, cel mai probabil, să obțină o amânare a termenului de 29 martie prevăzut pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, dacă va solicita acest lucru, transmite agenția DPA, consultată de Agerpres.

"Orice decizie de a solicita mai mult timp ține de Marea Britanie. Dacă s-ar face o astfel de cerere, nimeni din Europa nu i s-ar opune", a spus Jean-Claude Juncker într-un interviu acordat ziarului german Stuttgarter Zeitung.

"Dacă întrebați cât timp poate fi amânată retragerea, nu am niciun termen-limită în vedere", a adăugat el.

"Când vine vorba de Brexit, e ca la tribunal sau pe ocean: suntem la mila Domnului", a comentat Juncker.

Prim-ministrul britanic Theresa May încearcă să convingă parlamentul de la Londra să valideze acordul de retragere semnat cu liderii UE în noiembrie 2018 și pe care Bruxellesul a subliniat că nu-l va modifica. Principalul punct de dezacord este așa-zisa "plasă de siguranță", clauza ce garantează că între Irlanda de Nord și Republica Irlanda nu va exista o frontieră fizică după Brexit. 


În cadrul demersurilor vizând să se evite ieșirea Marii Britanii din UE la 29 martie fără un acord prealabil - adică un Brexit no-deal -, luni seară, negociatori britanici s-au întâlnit la Bruxelles cu principalul negociator al UE, Michel Barnier.

Un purtător de cuvânt guvernamental britanic a declarat ulterior că întâlnirea dintre Barnier, ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, și consilierul juridic al Coroanei și guvernului pentru Anglia și Țara Galilor, Geoffrey Cox, a fost consacrată "rezolvării chestiunii nefinalizate a backstop-ului" și a fost una "productivă". 


"Am convenit să explorăm în continuare folosirea unor aranjamente alternative, mai ales în vederea asigurării absenței unei frontiere dure în Irlanda de Nord", a menționat purtătorul de cuvânt. 


Deputații britanici au adoptat, luna trecută, un amendament care cere guvernului să renegocieze clauza de backstop, dar până acum nu s-au înregistrat progrese semnificative în acest sens în noile discuții dintre Marea Britanie și UE.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.7672 secunde