Joe Biden a trimis Senatului protocolul de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO

117
Joe Biden a trimis Senatului protocolul de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO - joe-1657626485.jpg

Articole recomandate

Preşedintele american Joe Biden a trimis, luni, Senatului spre semnare protocolul de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO, făcând astfel un pas decisiv în direcţia ratificării de către SUA a procesului de integrare a celor două ţări nordice la Alianţa Nord-Atlantică, transmite agenţia EFE, consultată de Agerpres.


„Vor fi contributori neţi la alianţă, atât din punct de vedere al capacităţilor, cât şi al resurselor, şi împărtăşesc împreună cu Statele Unite valori de importanţă critică. Aderarea va ajuta la promovarea priorităţilor Statelor Unite în cadrul NATO”, a apreciat preşedintele american Joe Biden în scrisoarea pe care a adresat-o Senatului.


Liderii NATO au decis la summitul lor de la Madrid, de la sfârşitul lunii iunie, să înceapă procesul de aderare a Suediei şi Finlandei la alianţă. Cele două ţări, care au statut de observatori, vor deveni membre cu drepturi depline după ce parlamentele tuturor celor 30 de state ale alianţei vor ratifica protocoalele de aderare.


Procesul de ratificare variază de la ţară la ţară. În cazul SUA, este nevoie de aprobarea a două treimi din membrii Senatului.
„Cer Senatului să continue să lucreze cu administraţia mea pentru o Europă puternică şi liberă, dându-şi consimţământul şi ratificând protocoalele. Dată fiind actuala conjunctură globală, invităm toţi aliaţii să realizeze rapid procesele de ratificare”, a insistat Biden.


Suedia şi Finlanda, îngrijorate de invazia rusă din Ucraina, au depus la 18 mai cereri de aderare la alianţă, la sediul organizaţiei, din Bruxelles, cu prilejul unei reuniuni a ambasadorilor celor două state cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. 


XXX
 

Participarea recentă a patru lideri din Asia-Pacific la summitul NATO reflectă o „schimbare semnificativă” în parteneriatul transatlantic al SUA privind securitatea pe care Washingtonul vrea să îl extindă pentru a contracara mai bine China, a declarat, pentru Reuters, un diplomat american.
 

Într-un interviu realizat la Seul, Derek Chollet, consilier de politică al secretarului american de stat Antony Blinken, a spus că vede un „mare potenţial” pentru cooperarea dintre Coreea de Sud şi NATO, construită pe schimburi anterioare, printre care şi eforturile globale de a ajuta Ucraina şi participarea ţărilor europene la exerciţiile militare RIMPAC din Asia.
 

„Cred că una dintre cele mai semnificative schimbări la care am asistat în ultimul deceniu este relaţia tot mai strânsă între partenerii noştri transatlantici şi partenerii noştri de aici din regiunea Indo-Pacifică”, a spus Chollet.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5772 secunde