Joe Biden promite sancţiuni după represiunea manifestaţiilor din Iran

97
Joe Biden promite sancţiuni după represiunea manifestaţiilor din Iran - fondbideniran-1664901908.jpg

Articole de la același autor

Joe Biden a făcut cunoscut într-un comunicat că, săptămâna aceasta, Statele Unite vor impune noi sancţiuni împotriva autorilor de violenţe contra manifestanţilor paşnici din Iran, scrie AFP.

Preşedintele american s-a declarat serios îngrijorat de informaţiile privind represiunea tot mai violentă împotriva manifestanţilor din Iran, inclusiv a studenţilor şi femeilor, şi a promis: „Statele Unite sunt alături de femeile iraniene şi de toţi cetăţenii iranieni al căror curaj este o inspiraţie pentru lume”.

Statele Unite sunt alarmate şi revoltate de represiunea exercitată de autorităţile iraniene împotriva manifestaţiilor studenţeşti, declarase anterior purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Ciocniri violente au izbucnit între studenţi şi forţele de securitate la o mare universitate din Teheran, la peste două săptămâni după începutul manifestaţiilor declanşate de moartea lui Mahsa Amini, au indicat presa de stat şi ONG-uri.

Conducătorul religios al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat luni Statele Unite, Israelul şi presupuşi agenţi ai acestora de instigare la revolte în ţara sa.

„Modul în care guvernul iranian tratează femeile şi această represiune violentă a manifestaţiilor paşnice sunt doar tipurile de comportamente care îi determină pe tinerii iranieni talentaţi să-şi părăsească ţara cu miile în căutarea demnităţii şi perspectivelor”, a mai spus purtătoarea de cuvânt a preşedintelui Biden.

Karine Jean-Pierre a estimat că Statele Unite ar putea, pe de o parte, să condamne această represiune şi, pe de altă parte, să continue negocierile pentru a încerca să reînvie acordul internaţional din 2015 privind programul nuclear iranian.

„Acest acord este cel mai bun mod, în opinia noastră, de a aborda problema nucleară“, a subliniat ea. „Atât timp cât suntem de părere că a continua (aceste) discuţii este în interesul securităţii naţionale a Statelor Unite, o vom face”, a adăugat Karine Jean-Pierre.
„La apogeul Războiului Rece, când preşedintele Reagan a numit Uniunea Sovietică - imperiul răului, el purta şi negocieri pentru controlul armamentului” cu ruşii, a justificat ea.

Washingtonul a anunţat deja pe 22 septembrie o serie de sancţiuni vizând poliţia moravurilor iraniană şi mai mulţi responsabili din cadrul serviciilor de securitate.

Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a fost arestată pe 13 septembrie la Teheran, pentru purtarea de îmbrăcăminte nepotrivită, de către poliţia moravurilor responsabilă de aplicarea codului vestimentar strict în Republica Islamică. Femeile trebuie să îşi acopere părul şi corpul până sub genunchi şi nu au voie să poarte pantaloni strâmţi sau blugi rupţi.

Ea a murit pe 16 septembrie la spital, reaminteşte AFP.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6146 secunde