Joe Biden salută „un mare pas înainte”, după aprobarea planului său pentru modernizarea infrastructurilor

192
Joe Biden salută „un mare pas înainte”, după aprobarea planului său pentru modernizarea infrastructurilor - joe-1636285993.jpg

Articole recomandate

Preşedintele american Joe Biden a sărbătorit sâmbătă primul său succes legislativ major, după adoptarea dificilă a unui vast plan de investiţii în infrastructură. Cu toate acestea, el trebuie să depăşească diviziunile din rândul democraţilor pentru a obţine aprobarea componentelor sociale şi de mediu ale ambiţioaselor sale reforme.

„Nu cred că exagerez când spun că acesta este un mare pas înainte pentru ţara noastră”, a declarat preşedintele american Joe Biden în faţa camerelor de luat vederi, părând vizibil uşurat după luni de negocieri laborioase. El a spus că va promulga în curând această lege, care prevede investiţii de 1.200 de miliarde de dolari pentru a moderniza drumurile şi podurile din prima economie mondială şi pentru a recupera decalajul în ceea ce priveşte internetul de mare viteză.

Congresul american a dat vineri seară aprobarea finală proiectului de lege, cu sprijinul marii majorităţi a democraţilor, dar şi a câtorva republicani, relatează agenţia AFP, consultată de Agerpres.

„Pentru toţi cei de acasă care se simt abandonaţi şi lăsaţi în urmă într-o economie în schimbare rapidă: această lege este pentru voi”, a spus Biden, prezentând un „plan pentru muncitori” care va crea „mii de locuri de muncă ce nu vor necesita o diplomă universitară”.

Potrivit preşedintelui, efectele concrete vor începe să se facă simţite pe teren „de acum sau în următoarele trei luni”.

Preşedintele democrat avea nevoie disperată de această victorie, în condiţiile în care popularitatea sa s-a prăbuşit după o înfrângere răsunătoare în statul-cheie Virginia şi cu un an înainte de alegerile parlamentare de la jumătatea mandatului, în care democraţii riscă să piardă micile majorităţi parlamentare.

El a trebuit să îşi dovedească abilităţile de negociator, pe care acest fost senator le-a lăudat atât de mult în timpul campaniei electorale împotriva lui Donald Trump, dar care nu i-au permis până acum să depăşească poziţiile aripii de stânga şi de centru ale Partidului Democrat, greu de conciliat.

Dar paharul planurilor sale de reformă în valoare de aproximativ 3.000 de miliarde de dolari pe zece ani, care ar trebui să remodeleze în profunzime statul social american, este plin doar pe jumătate. Biden nu a reuşit încă să convingă o mână de aleşi moderaţi din tabăra sa să voteze şi ei pentru cele 1.750 de miliarde de dolari ale importantei componente sociale şi ecologice, plan numit „Build Back Better” (BBB), ce include grădiniţe pentru toţi, o îmbunătăţire radicală a acoperirii medicale şi investiţii semnificative pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4511 secunde