Joe Biden şi Lopez Obrador au afişat o relaţie cordială la întâlnirea lor din Mexic, însă tensiunile persistă

105
Joe Biden şi Lopez Obrador au afişat o relaţie cordială la întâlnirea lor din Mexic, însă tensiunile persistă - fondbidenmexic-1673358855.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său mexican Andrés Manuel Lopez Obrador au dorit să afişeze o relaţie cordială în timpul unei întâlniri în Mexic, însă tensiunile dintre cei doi mari vecini şi parteneri strategici nu au dispărut deocamdată, relatează AFP.

Ele au fost vizibile încă de la începutul reuniunii bilaterale între cele două delegaţii, când preşedintele mexican i-a cerut omologului său american să pună capăt dispreţului faţă de America Latină şi Caraibe.

„Preşedinte Biden, aveţi cheia pentru a deschide şi îmbunătăţi substanţial relaţiile între toate ţările continentului american”, a spus el în discursul preliminar, în prezenţa presei.


Iritat, Biden a ţinut să sublinieze că SUA au cheltuit în 15 ani zeci de miliarde de dolari pentru continent.

„Din păcate, responsabilitatea noastră nu se opreşte la continentul american. Ea există, de asemenea, în Europa Centrală, Asia, Africa. Mi-ar plăcea să avem doar o prioritate. Însă avem mai multe”, a afirmat el.


Un schimb de replici în contrast cu începutul mai călduros al vizitei preşedintelui american, venit să participe la un aşa-numit „Summit al celor trei prieteni” care va avea loc marţi cu premierul canadian Justin Trudeau, care a ajuns de asemenea în Mexic.

Luni, Joe Biden şi Andrés Manuel Lopez Obrador, zâmbitori, au avut o strângere de mâini călduroasă la o ceremonie de primire la Palatul Naţional, sediul preşedinţiei. Lor li s-au alăturat şi soţiile, Jill Biden şi Beatriz Gutierrez.

Imaginea ar fi putut lăsa de înţeles că disputa din iunie anul trecut, când preşedintele mexican a evitat un summit organizat la Los Angeles, s-a stins. Însă declaraţiile celor doi şefi de stat subliniază că între cele două ţări există în continuare subiecte delicate.


Preşedintele american s-a deplasat duminică la frontiera cu Mexicul, unde migranţii ajung de mai multe luni în număr record.

Liderul democrat de 80 de ani ştie că va fi nevoie de cooperarea Mexicului, care s-a angajat să primească în fiecare lună până la 30.000 de migranţi ilegali expulzaţi.

Conform Casei Albe, cei doi lideri au discutat despre cum pot avea o abordare inovatoare în faţa migraţiei clandestine şi au promis să atace rădăcinile fenomenului în ţările de origine.


De asemenea, cei doi şefi de stat şi-au exprimat în timpul întrevederii dorinţa de a-şi spori cooperarea în privinţa luptei împotriva traficului de droguri, şi în special a fentanilului, opiaceu puternic care face ravagii în SUA.

SUA şi Mexicul vor să lucreze împreună pentru a-i inculpa pe traficanţi, pentru a perturba aprovizionarea de produse chimice necesare pentru producţia de fentanil şi pentru a închide laboratoarele, conform unui comunicat al Casei Albe publicat la finalul reuniunii bilaterale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4632 secunde