John O'Keefe, May-Britt Moser și Edvard Moser împart Nobelul pentru Medicină

90
John O'Keefe, May-Britt Moser și Edvard Moser împart Nobelul pentru Medicină - nobelprize-1412602881.jpg

Articole recomandate

Premiul Nobel pentru Medicină a fost împărțit de John O'Keefe, May-Britt Moser și Edvard I. Moser "pentru descoperirea celulelor care compun un sistem de poziționare din creier", conform anunțului făcut luni, la Stockholm, de profesorul Göran K. Hansson, secretarul Comitetului Nobel pentru Fiziologie și Medicină.


Neurologul britanic John O'Keefe (75 de ani) este profesor la Institutul pentru Neurologie Cognitivă din cadrul Departamentului de Anatomie aparținând de University College de la Londra. El a obținut 50% din premiul Nobel pentru Medicină 2014.

May-Britt Moser (51 de ani) și soțul său Edvard I. Moser (52 de ani) sunt doi neurologi norvegieni, directori fondatori ai Institutului Kavli pentru Sisteme de Neuroștiințe și Centrul pentru Biologia Memoriei din cadrul Universității Norvegiene de Știință și Tehnologie din Trondheim. Lor le revine cealaltă jumătate din premiu.

Laureații de anul acesta ai premiului Nobel pentru Medicină au descoperit un sistem de poziționare din creier, un fel de "GPS intern", care face posibilă orientarea în spațiu.

John O´Keefe a descoperit în 1971 prima componentă a acestui sistem. Mai bine de trei decenii mai târziu, în 2005, May-Britt și Edvard Moser au descoperit o altă componentă cheie a acestui sistem de poziționare internă, scrie Agerpres.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4903 secunde