Josep Borrell îndeamnă Havana să consolideze relaţiile economice cu UE

75
Josep Borrell îndeamnă Havana să consolideze relaţiile economice cu UE - 1-1685084284.jpg
Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a invitat, la Havana, guvernul cubanez să întărească relaţiile cu Uniunea Europeană (UE), principalul partener economic al insulei, în faţa altor actori economici, precum China sau Rusia, transmite agenţia AFP.

„Ştiu că, în prezent, Cuba se confruntă în special în ce priveşte energia, electricitatea, carburanţii, cu o situaţie foarte dificilă. Pentru aceasta, trebuie să se consolideze legăturile economice cu Uniunea Europeană”, a spus Borrell, care efectuează o vizită în Cuba.

Şeful diplomaţiei europene a reamintit că UE este principalul partener comercial al insulei, reprezentând 32% din comerţul exterior al acesteia, „faţă de 8% China 8% cu Rusia”, şi că este, de asemenea, cel mai mare furnizor al său de asistenţă pentru dezvoltare.

UE este cel mai mare investitor în Cuba „în pofida tuturor limitărilor măsurilor restrictive ale embargoului american”, în vigoare din 1962, a adăugat şeful diplomaţiei europene. „Suntem mult mai importanţi decât alţi actori economici, precum Rusia şi China”, a continuat el, reafirmând disponibilitatea UE de a continua să susţină „reformele economice şi sociale ale Cubei”.

Declaraţiile vin la aproape o săptămână după ce Rusia şi Cuba au semnat acorduri în mai multe sectoare economice, iar preşedintele Miguel Diaz-Canel şi-a exprimat „sprijinul necondiţionat” al ţării sale pentru Rusia „în confruntarea sa cu Occidentul”.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4469 secunde