Kievul le cere locuitorilor din sudul ocupat al Ucrainei să se evacueze pentru a putea începe contraofensiva

405
Kievul le cere locuitorilor din sudul ocupat al Ucrainei să se evacueze pentru a putea începe contraofensiva - kiev-1657527728.jpg
Autorităţile ucrainene au cerut luni populaţiei care se află în continuare în zonele ocupate de trupele ruse în regiunile Herson şi Zaporojie (sudul Ucrainei) să părăsească de urgenţă aceste teritorii pentru a nu fi afectată de contraofensiva pe care Kievul intenţionează să o lanseze pentru a le recuceri, relatează EFE şi Unian.

Vicepremierul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate, Irina Vereşciuk, i-a îndemnat pe locuitorii din zonele capturate de trupele Moscovei 'să se evacueze cât mai curând posibil cu orice mijloace disponibile' în legătură cu o preconizată 'contraofensivă'.

Vereşciuk a lansat acest apel către populaţie în timpul unui program informativ maraton difuzat zilnic de toate televiziunile ucrainene, potrivit agenţiilor de presă locale.

Regiunile Herson şi Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, au fost parţial ocupate de forţele ruse la scurt timp după începerea invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie.

Ambele regiuni se învecinează cu peninsula Crimeea - ocupată şi anexată de Moscova în 2014 - iar în unele dintre localităţile de aici trupele invadatoare au instalat deja administraţii subordonate Moscovei.

'Nu ştiu în ce interval de timp va fi (această contraofensivă). Dar ştiu sigur că nu ar trebui să existe femei şi copii acolo', a vicepremierul ucrainean. La ora actuală, 'este necesar ca oamenii să fie evacuaţi pentru ca forţele armate să nu pună în pericol populaţia civilă în timpul operaţiunilor', a explicat responsabilul guvernamental, subliniind că civilii nu trebuie să devină un 'scut uman' între forţele de apărare ucrainene şi trupele ocupante.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8208 secunde