Kosovo condiţionează autonomia sârbilor de recunoşterea independenţei sale de către Belgrad

112
Kosovo condiţionează autonomia sârbilor de recunoşterea independenţei sale de către Belgrad - kosovo-1675414999.jpg
Premierul kosovar Albin Kurti a declarat că ar accepta crearea unei asociaţii a municipalităţilor populate de kosovarii sârbi, ceea ce le-ar oferi acestora o anumită autonomie, dacă Serbia va recunoaşte independenţa Kosovo, transmite agenţia EFE, consultată de Agerpres.

Kurti a declarat la Pristina că are „şase condiţii politice” pentru crearea acestei asociaţii, inclusiv ca aceasta să nu fie mono-etnică şi să nu dispună de nicio putere publică sau executivă.

Premierul naţionalist kosovar mai cere ca o asemenea asociaţie să fie creată numai după recunoaşterea de către Serbia a independenţei pe care Kosovo şi-a proclamat-o în 2008.

O altă condiţie pe care Kurti o pune Belgradului este ca acesta să-şi retragă cererea prin care solicită statelor UE ce nu recunosc independenţa Kosovo (Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania) să se opună aderării Kosovo la UE.

Un acord între Belgrad şi Pristina mediat de UE în anul 2013 prevede o autonomie pentru comunităţile din Kosovo cu populaţie sârbo-kosovară majoritară care să apere drepturile colective ale acesteia şi să dispună de competenţe în domenii precum economia, educaţia şi sănătatea, dar guvernul kosovar refuză în prezent aplicarea acestui acord, invocând Constituţia Kosovo. 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1022 secunde