Kosovo, principalul obstacol al Serbiei în drumul spre UE

168
Kosovo, principalul obstacol al Serbiei în drumul spre UE - kosovo-1526393398.jpg

Articole recomandate

Problema Kosovo rămâne principalul obstacol în calea aderării Serbiei la Uniunea Europeană, spune președintele sârb Aleksandar Vucic, care cere concesii din partea Pristinei.

Uniunea Europeană, care va organiza, mâine, la Sofia, un summit privind Balcanii, este divizată în privința independenței Kosovo, deoarece cinci dintre membrii ei, printre care și România, o resping. Însă Bruxellesul cere normalizarea relațiilor dintre Belgrad și Pristina, ambele aspirând la aderarea la UE.

La 10 ani de la proclamarea sa, suveranitatea Kosovo rămâne un subiect politic tabu în Serbia, care are înscrisă în Constituție tutela asupra fostei sale provincii albaneze. Pentru numeroși sârbi, Kosovo rămâne un leagăn istoric și religios al națiunii lor. Ministrul sârb de Externe, Ivica Dacic, spune deseori despre Kosovo că este "Ierusalimul sârbilor".

"Singura mare problemă pe care o consider un obstacol real pe drumul nostru european este chestiunea Kosovo", spune Aleksandar Vucic.

Țara sa, care speră să adere la UE în 2025, este, alături de Muntenegru, pe poziția cea mai avansată din Balcanii de Vest în procesul de aderare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5018 secunde