Kristalina Georgieva: "Perspectivele economice sunt mai puţin sumbre decât se credea"

87
Kristalina Georgieva:

Articole recomandate

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a declarat că perspectivele economice sunt mai puţin sumbre decât se credea în urmă cu câteva luni, transmite Reuters.

Prezentă la cea de-a 53-a reuniune a Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos, Elveţia, Georgieva a explicat că ceea ce se îmbunătăţeşte este potenţialul pentru majorarea creşterii Chinei, a doua economie mondială, iar acum FMI se aşteaptă la un avans al PIB-ul statului asiatic de 4,4% în 2023.

Totuşi, a atras atenţia şeful FMI, nu se întrevede o îmbunătăţire drastică a actualelor previziuni ale FMI, privind o creştere a economiei mondiale de 2,7% în acest an.

Georgieva a avertizat că războiul din Ucraina rămâne un risc extraordinar la adresa încrederii în economie, în special în Europa.

Conform agenţiei EFE, în ultima zi a ediţiei de anul acesta a Forumului de la Davos, Georgieva a analizat, împreună cu preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, guvernatorul băncii centrale a Japoniei, Haruhiko Kuroda, şi ministrul francez de Finanţe, Bruno le Maire, politicile necesare pentru impulsionarea creşterii la nivel mondial.

Fără a dori să se arate nici foarte optimistă, nici foarte pesimistă, Georgieva a avertizat în legătură cu riscuri precum incertitudinile privind evoluţia inflaţiei, care are o tendinţă de scădere ce ar putea fi inversată, şi întreruperile din lanţurile de aprovizionare, unul dintre efectele războiului din Ucraina, ce a impactat din plin comerţul, motor de creştere în ultimele decenii.

Lagarde, care săptămâna aceasta a reiterat la Forumul de la Davos că inflaţia continuă să fie la niveluri foarte ridicate, a recunoscut, de asemenea, anumite îmbunătăţiri şi a admis că situaţia nu este atât de rea precum se estima, deşi anul 2022 a fost extrem de ciudat, cu rate de creştere neobişnuite.

China s-a trezit, speră să crească cu 5,5% şi este clar că politica sa Covid zero va provoca multe victime, dar va permite ţării să revină pe calea creşterii, a semnalat ea. Şi, normal, asta va impulsiona în sus preţurile la energie şi, ca atare, va afecta inflaţia, odată ce ţara asiatică va începe să îşi majoreze cererea.

În legătură cu posibile creşteri ale ratelor dobânzilor, Lagarde a subliniat că menţinerea cursului este mantra politicii monetare a BCE.

Japonezul Kuroda, care a apărat efortul ţării sale de a reveni pe calea creşterii după ani de deflaţie, a optat pentru un optimism moderat şi a estimat că economia ţării sale poate creşte cu 1% -2 % în următorii doi ani.

Le Maire a preferat să se concentreze pe una dintre temele principale ale acestei ediţii a forumului, şi anume lupta împotriva schimbărilor climatice şi decarbonizarea şi a menţionat că nu este vorba despre China, Statele Unite sau Europa, ci despre climă.

În opinia sa, tot ce se face, tot ce se investeşte trebuie să meargă în această direcţie, altfel factura va fi infinit mai mare.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.424 secunde