La 34 de ani de la accidentul nuclear, Cernobâlul este afectat de incendii de pădure

158
La 34 de ani de la accidentul nuclear, Cernobâlul este afectat de incendii de pădure - dd-1587910761.jpg

Articole recomandate

Peste 1.000 de pompieri lucrau duminică în zona de excludere contaminată de la Cernobâl, făcând eforturi de aproape de peste trei săptămâni pentru a stinge incendiile de pădure în regiune, în contextul împlinirii a 34 de ani de la catastrofa nucleară din 1986, potrivit Agerpres. Autoritățile au atribuit incendiile, care afectează zona nelocuită de lângă Cernobâl și din alte părți ale Ucrainei de mai multe săptămâni, vânturilor puternice și condițiilor anormale de secetă, după o iarnă lipsită de căderi semnificative de zăpadă.

Pompierii din zona Cernobâl, intrați în acțiune de la începutul lunii, s-au concentrat duminică asupra "izolării a două celile" de arbori fumegând și mărăcinișuri, a declarat Serviciul pentru Situații de Urgență într-un comunicat. Experții de mediu au exprimat temeri că focul ar putea răscoli cenușa radioactivă din sol și astfel fumul potențial contaminat s-ar putea îndrepta spre Kiev, situat la numai 100 km de centrală. Autoritățile au atribuit aerul poluat de fum la Kiev în ultimele zile incendiilor din regiunea vecină Jitomir, dar au asigurat că nivelul de radiații în Capitală se situează în limite acceptabile.Radiația de fond la Kiev este "stabilă" și nu depășește "valorile permise", a afirmat duminică Serviciul pentru Situații de Urgență, reluând o evaluare pe care a făcut-o în cursul săptămânii.

Reactorul nr.4 al centralei nucleare de la Cernobâl s-a supraîncălzit și a explodat la 26 aprilie 1986, contaminând, conform unor estimări, până la trei sferturi din Europa. La început, URSS a trecut sub tăcere catastrofa nucleară, dar, după alerta dată de Suedia care identificase particule radioactive aduse din partea de est a URSS, Moscova a început evacuarea de urgență a sute de mii de oameni. O zonă vastă, care acoperă peste 2.000 de km2, a rămas nelocuită.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9948 secunde