La summitul UE, Polonia şi Ungaria contestă un acord asupra reformei politicilor de azil

147
La summitul UE, Polonia şi Ungaria contestă un acord asupra reformei politicilor de azil - 1-1688108900.jpg
Polonia şi Ungaria au protestat, în cursul unui summit european la Bruxelles, faţă de un acord privind reforma azilului aprobat la începutul lui iunie cu majoritate calificată, cerând ca o astfel de decizie să fie luată în unanimitate, potrivit unor surse diplomatice, notează agenţia AFP.

Cele două ţări au cerut o modificare a declaraţiei finale a summitului pentru a ţine cont în special de această solicitare, căreia i s-au opus alte state membre. Nu s-a putut ajunge la un acord după câteva ore de discuţii, iar liderii au convenit să le reia.

Miniştrii de interne ai celor 27 conveniseră, pe 8 iunie, la Luxemburg, asupra unui sistem de solidaritate obligatorie între ţările UE în repartizarea solicitanţilor de azil, un pas înainte făcut într-un dosar blocat de ani de zile.

Potrivit acestui acord - încă preliminar, pentru că trebuie negociat cu Parlamentul European -, statele membre vor trebui să preia un anumit număr de migranţi din ţările UE aflate sub presiune migratorie sau să plătească o contribuţie financiară, echivalentă cu 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.

Polonia şi Ungaria au votat împotriva propunerii, în timp ce patru ţări s-au abţinut. Preşedinţia suedeză a Consiliului UE a decis să opteze pentru un vot cu majoritate calificată (care necesită un vot favorabil a 15 ţări din totalul de 27, reprezentând cel puţin 65% din totalul populaţiei UE), aşa cum este prevăzut în tratatele în domeniul migraţiei, şi textul a fost adoptat.

Polonia se bazează pe concluziile anterioare ale unor summituri europene pentru a reclama ca deciziile într-o problemă atât de sensibilă să fie luate „prin consens”. Varşovia doreşte, de asemenea, să se menţioneze „dreptul suveran al statelor membre de a-şi defini politica lor migratorie şi de a decide pe cine acceptă pe teritoriul lor”.

„Duoul polono-ungar luptă şi rezistă împreună”, avertizase Balazs Orban, colaborator apropiat al premierului naţionalist ungar Viktor Orban, referindu-se la „o mare bătălie în curs privind pactul migratoriu”.

Populiştii naţionalişti aflaţi la putere în Polonia vor să organizeze un referendum naţional cu privire la problema primirii refugiaţilor.

În prezent, Polonia găzduieşte peste un milion de refugiaţi ucraineni care au fugit din ţara lor în urma invaziei ruse din februarie 2022, dar autorităţile s-au opus de mult timp relocării unor migranţi sosiţi în Grecia sau Italia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.2762 secunde