Liderii europeni au amânat discuţiile despre schimbările climatice

610
Liderii europeni au amânat discuţiile despre schimbările climatice - lideriieuropeni-1622056605.jpg

Articole de la același autor

Consiliului European, reunit în această săptămână, a amânat până la vară discuţiile privind atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor în Europa.

Subiectul va fi abordat la următorul summit, iar până atunci Comisia va trebui să pună la punct un pachet de legi. Ședința Consiliului European a fost una tensionată pe acest subiect, cel mai vocal lider fiind premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, care a avut și un schimb de replici cu cancelarul german Angela Merkel. Liderii UE şi-au reafirmat susținerea pentru atingerea obiectivului de reducere a emisiilor cu 55% până în 2030 şi s-au pus de acord să ceară Comisiei Europene o evaluare detaliată a impactului de mediu, economic și social a pachetului de propuneri legislative „Fit for 55”. Comisia, ramura executivă a blocului, urmează să își publice propunerile de politici în iulie. Polonia a cerut mai mulți bani în Fondul de modernizare al UE, care sprijină țările cu mari industrii de cărbune sau cu un PIB mai mic pentru a construi o infrastructură mai curată. Propunerea președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, de a crea un nou sistem de tarifare a carbonului pentru transportul rutier și încălzirea clădirilor a fost susținută de cancelarul german Angela Merkel. Dar Morawiecki, slovenul Janez Janša, letonul Arturs Kariņš și luxemburghezul Xavier Bettel și-au exprimat îngrijorarea că ar avea un impact nedrept asupra europenilor mai săraci. „Nu îi poți face pe cei bogați mai bogați și pe cei săraci mai săraci. Este o chestiune de corectitudine”, le-a spus prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki colegilor. Morawiecki a insistat asupra modificării normelor care guvernează poluarea din sectoare care nu sunt acoperite de sistemul UE de comercializare a certificatelor verzi. Mai exact, ar vrea să schimbe o regulă care să aibă în vedere rentabilitatea reducerilor. Acest lucru ar transfera povara reducerii emisiilor către țările mai bogate. Morawiecki a cerut să fie luat în calcul doar PIB-ul național, ceea ce ar împinge mai multă responsabilitate pentru părțile mai bogate ale Europei.

Poziția Polonoiei a fost contrată de cancelarul german Angela Merkel, care s-a opus propunerilor făcute de Morawiecki. Totuși, disputele nu au fost atât de puternice, în comparație cu cele de anul trecut, când UE a stabilit noua țintă de reducere a emisiilor de carbon.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2664 secunde