Liderii Uniunii Europene au convenit la summit măsuri mai stricte împotriva migraţiei ilegale

177
Liderii Uniunii Europene au convenit la summit măsuri mai stricte împotriva migraţiei ilegale - 1-1676019742.jpg

Articole recomandate

Liderii Uniunii Europene au convenit la summitul de la Bruxelles o serie de măsuri menite să reducă numărul migranţilor care sosesc ilegal pe teritoriul UE, transmite agenţia DPA, consultată de Agerpres.

„Vom acţiona pentru a întări frontierele noastre externe şi a preveni migraţia ilegală”, a declarat, vineri, 10 februarie, după summit, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Măsurile convenite includ iniţative de întărire a protecţiei infrastructurii la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia, prin camere de supraveghere şi turnuri de pază cu supraveghere electronică.

Statele Uniunii Europene vor de asemenea să faciliteze recunoaşterea reciprocă a returnărilor, într-o tentativă de a creşte numărul acestora, a mai spus Von der Leyen.

Înaintea reuniunii, cancelarul austriac Karl Nehammer ceruse alocarea a două miliarde de euro din bugetul UE pentru construirea unui gard la frontiera Bulgariei cu Turcia. O parte din ţările membre au mărit presiunea pentru o astfel de soluţie, la care nu se face însă referire explicită în textul declaraţiei adoptate.

La sfârşitul summitului, Nehammer şi-a exprimat totuşi satisfacţia. „Avem angajamentul că toate ţările situate la frontierele externe vor fi luate în considerare de Comisie atunci când va fi vorba de protejarea acestor frontiere externe”, a spus el, citat de AFP, salutând o „claritate fără precedent”.

„Avem angajamentul clar al Comisiei pentru a susţine proiecte-pilot atât în Bulgaria, cât şi în România”, a adăugat Nehammer.

Dezbaterea privind migraţia a revenit pe unul din primele locuri în agenda europeană odată cu creşterea numărului de sosiri ilegale (cu 64%, potrivit Frontex) şi de cereri de azil (cu aproape 50%) în UE în 2022, la care se adaugă circa patru milioane de refugiaţi ucraineni, cea ce a pus sub presiune capacităţile de primire ale unor state.

În declaraţia lor finală, Cei 27 cer Comisiei „să finanţeze măsuri care să contribuie în mod direct la controlul frontierelor externe ale UE şi să mobilizeze imediat fonduri europene substanţiale şi mijloace pentru a ajuta statele membre să îşi întărească capacităţile şi infrastructurile de protejare a frontierelor, mijloacele de supraveghere, mai ales aeriană, şi echipamentele”.

Preşedintele Comisiei Europene a evocat finanţarea posibilă de „infrastructuri mobile şi fixe, vehicule cu camere de supraveghere, turnuri de pază cu supraveghere electronică”.

Liderii europeni au mai convenit că sunt necesare măsuri suplimentare pentru combaterea deficitului de mână de lucru calificată şi asupra importanţei aprovizionării cu materii prime. Acest subiect va fi abordat mai în detaliu la viitorul summit UE din martie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3002 secunde